Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lielbritānijas premjere Terēza Meja otrdien paziņoja, ka centīsies izvairīties no bezvienošanās "Brexit", tiekoties ar opozīcijas līderi Džeremiju Korbinu un lūdzot Eiropas Savienību (ES) vēl pagarināt izstāšanās termiņu.

Taču premjere uzsvēra, ka "Brexit" vienošanās, ko parlaments pagājušajā nedēļā noraidīja jau trešo reizi, paliks daļa no risinājuma.

Lielbritānijai ES bija jāpamet pagājušajā piektdienā, taču tagad par jauno termiņu noteikts 12. aprīlis, kad Lielbritānijai jāatstāj bloks bez vienošanās, ja ES nepiekritīs Mejas lūgumam pēc "īsa" pagarinājuma.

"Es piedāvāju apsēsties ar opozīcijas līderi un mēģināt vienoties par plānu, kas nodrošinās, ka mēs pametam ES un ka mēs to izdarām ar vienošanos," uzrunā televīzijā pavēstīja Meja.

Meja norādīja, ka vēlas, lai "Brexit" pagarinājums būtu tik īss, cik iespējams, un nepārsniegtu 22. maiju, lai Lielbritānijai nebūtu jāpiedalās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Premjere sacīja, ka vēlas vienoties ar Korbinu par jaunu plānu un nodot to balsošanai parlamentā pirms 10. aprīļa, kad plānots ārkārtas ES samits.

Gadījumā, ja Mejai un Korbinam neizdosies vienoties par turpmāko ceļu, premjere ierosināja piedāvāt parlamenta locekļiem vairākus variantus, lai noteiktu kuram kursam sekot.

Leiboristu partijas līderis Korbins pavēstīja, ka būtu "ļoti priecīgs" tikties Meju un apspriest kopīgu "Breksita" politiku, lai rastu izeju no pašreizējā strupceļa.

Atbildot uz raidorganizācijas BBC žurnālista jautājumu, vai viņš būtu gatavs piekāpties attiecībās uz savām sarkanajām līnijām, Korbins atbildēja: "Es pēdējās pāris nedēļās esmu ticies ar parlamenta locekļiem no visām partijām. Jā, zināms kopīgs pamats ir, un ir dažas jomas, kurās ir grūti vienoties."

Taču Korbins uzsvēra, ka jautājumā, par to kāda sabiedrība briti vēlas būt, vienojošo aspektu ir vairāk.

"Mēs to apspriedīsim ar premjerministri. Es negribu noteikt nekādas robežas," paziņoja Korbins.

Savukārt bijušais Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons pārmeta Mejai "Breksita" uzticēšanu leiboristiem.

Viņš sacīja, ka "Brexit" kļuvis tik mīksts, ka tūlīt sadalīsies, un piebilda, ka nekad nepiekristu palikt muitas savienībā.

Tikmēr Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pavēstīja, ka "arī pēc šodienas mēs nezinām, kāds būs galarezultāts, tāpēc būsim pacietīgi".

Piedalies vadošo Eiropas mediju organizētajā projektā "Eiropa runā"! Eiropas lielo informācijas burbuļu saplēšana, kurā iespējams piedalīties arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam! Sīkāk par projektu.

Aizpildi anketu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!