Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien paziņoja, ka plāno doties uz Briseli, lai runātu par iespējām mainīt ar Eiropas Savienības (ES) līderiem aizvadītajā mēnesī panākto "Brexit" vienošanos, neraugoties uz to, ka šī vienošanās ar lielu balsu pārsvaru aizvadītajā nedēļā britu parlamentā tika noraidīta.

"Es uzskatu, ka mēs varam panākt progresu" jautājumā par tā dēvēto Īrijas pagaidu risinājumu, kas paredz saglabāt atvērtu robežu starp Īrijas Republiku un Apvienotajā Karalistē ietilpstošo Ziemeļīriju, viņa sacīja parlamentam, piebilstot, ka konsultēsies ar likumdevējiem par iespējamām pārmaiņām, un "tad ar šo diskusiju secinājumiem dosies atpakaļ pie ES".

Meja arī sacīja, ka atteiksies no 65 mārciņu nodevas, kas būtu jāmaksā miljoniem Apvienotajā Karalistē mītošo ES pilsoņu par tiesībām, ka viņi var turpināt dzīvot Lielbritānijā arī pēc "Brexit".

Britu likumdevēji par jauno "Brexit" priekšlikumu balsos nākamo otrdien.

Paziņojumā likumdevējiem Meja pirmdien noraidīja aicinājumus par vēl viena "Brexit" referenduma rīkošanu, sakot: "Mūsu pienākums ir īstenot pirmā lēmumu."

"Man ir bail, ka otrs referendums radīs sarežģītu precedentu, kam būs nopietnas sekas attiecībā uz to, kā mēs šajā valstī rīkojam referendumus," sacīja Meja. "Kas arī nav mazsvarīgi, stiprinot to pozīcijas, kas aģitē par Apvienotās Karalistes sadalīšanu."

"Tam būtu nepieciešama 50. panta procesa pagarināšana. Mums, ļoti iespējams, maijā būs jāievēl jauna eiroparlamentāriešu grupa Eiropas Parlamentā," norādīja Meja. "Un es arī uzskatu, ka pietiekamā mērā nav atzīts - otrs referendums kaitēs sociālajai saliedētībai, graujot ticību mūsu demokrātijai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!