Foto: AFP/Scanpix
Viedokļu atšķirības Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas vadītajā valdībā piektdien radīja apjukumu pēc atšķirīgiem paziņojumiem, kad un kā valsts izstāsies no Eiropas Savienības (ES).

"Valdības pozīcija nav mainījusies - mēs neiedarbināsim [Lisabonas līguma] 50.pantu pirms 2016.gada beigām," pavēstīja Dauningstrīta, norādot uz pantu, kas regulē dalībvalstu izstāšanos no ES.

Šis paziņojums sekoja Lielbritānijas ārlietu ministra Borisa Džonsona izteikumiem, ka Londona oficiālas izstāšanās sarunas plāno sākt nākamā gada sākumā.

Meja līdz šim nav detalizēti skaidrojusi savu pozīciju, tikai sakot, ka "Breksits" nozīmē "Breksitu" un viņa centīsies panākt "labāko vienošanos", nevēloties sniegt plašākus komentārus, pirms Lielbritānija nav iedarbinājusi 50.pantu.

Tomēr ir skaidrs, ka viņas valdībā pastāv viedokļu atšķirības starp tiem, kas vēlas "cieto" izstāšanos, ātri saraujot visas saites ar ES institūcijām, un "mīkstās" izstāšanās atbalstītājiem, kas vēlas saglabāt Lielbritānijas piekļuvi ES vienotajam tirgum.

Viesojoties Lielbritānijā, uz britu nevienprātību norādīja arī Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs.

"Atklāti sakot, es pametu Londonu ar sajūtu, ka valdība nav izlēmusi, kā un kad iedarbināt 50.pantu," viņš paziņoja.

Džonsons jau ir pamanījies aizkaitināt Dauningstrītu ar parādīšanos eiroskeptiskās spiediena grupas "Change Britain" ("Izmaini Lielbritāniju") videoklipā.

""Breksits" nozīmē "Breksitu", un tas nozīmē viņu [vēlētāju] instrukciju pildīšanu un Lielbritānijas kontroles atjaunošanu pār mūsu likumiem, robežām, naudu un tirdzniecību," viņš sacīja videoklipā paustā ziņojumā.

Kritiku šomēnes izpelnījās arī izstāšanās no ES sarunu ministrs Deivids Deiviss, kurš bija paziņojis, ka Lielbritānijai būs mazas iespējas palikt vienotajā tirgū.

"Viņš klāsta viedokli, ka tas ir maz ticams," pēc tam pavēstīja Mejas pārstāve, piebilstot, ka premjerministre "atzīst, ka cilvēkiem ir atšķirīgi viedokļi".

Visi trīs ministri, kam ir vadošās lomas Lielbritānijas izstāšanās procesā - Džonsons, Deiviss un starptautiskās tirdzniecības ministrs Liems Foks -, atbalsta valsts "cieto" izstāšanos, kas paredzētu Lielbritānijas aiziešanu no vienotā tirgus, valstij starptautiski turpinot darboties pēc Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumiem, kā arī nosakot stingrus ierobežojumus imigrācijai no ES.

Džonsons ir noraidījis uzskatu, ka Lielbritānijai arī pēc izstāšanās būs jāatļauj brīva ES pilsoņu imigrācija, lai saglabātu netraucētu piekļuvi ES vienotajam tirgum, lai arī bloka līderi pauduši uzskatu, ka tie ir saistīti jautājumi.

"Viņi vēlas, lai mēs domātu, ka ir kaut kāda sasaiste starp to, ko viņi sauc par piekļuvi vienotajam tirgum, un pārvietošanās brīvību. Tās ir pilnīgas blēņas," paziņoja ministrs.

"Abām lietām nav nekādas saistības. Mums jācenšas panākt pamatīgs brīvās tirdzniecības līgums un jāatgūst kontrole pār mūsu imigrācijas politiku," pauda Džonsons.

Lielbritānijas finanšu ministrs Filips Hamonds savukārt atbalsta ciešāku attiecību saglabāšanu ar ES.

Laikraksts "Financial Times" vēstīja, ka nevienprātība valdībā ir satraukusi biznesa līderus, un Hamonds nesen ir pavēstījis tiem, ka "šobrīd viss ir ļoti smagi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!