Foto: AP/Scanpix/LETA

Meksikas Ārlietu ministrija oficiāli lūgusi ASV valdību izmeklēt 1. janvārī notikušo incidentu, kad ASV robežsargi pielietoja asaru gāzi pret migrantiem, kas mēģināja nelegāli šķērsot robežu.

ASV robežsargi izmantoja asaru gāzi, lai apturētu aptuveni 150 migrantus, kuri naktī uz 1. janvāri mēģināja nelegāli iekļūt Savienotajās Valstīs no Meksikas.

ASV Robežpatruļas aģentūra skaidroja, ka robežsargi pielietojuši asaru gāzi, jo migranti apmētājuši viņus ar akmeņiem. Taču ziņu aģentūras AP žurnālists, kurš atradās notikuma vietā, sacīja, ka akmeņi mesti tikai pēc asaru gāzes pielietošanas.

Arī novembra beigās ASV robežsargi izmantoja asaru gāzi un arī gumijas lodes, lai nepieļautu nelegālu robežas šķērsošanu Tihuanā, kurai iepretim pāri robežai atrodas ASV pilsēta Sandjego. Toreiz robežu centās šķērsot aptuveni 500 cilvēki.

Abos gadījumos migranti bija no Centrālamerikas karavānas, kas oktobrī devās ceļā uz ASV robežu. Migranti Tihuanu sasniedza novembra sākumā. Sākotnēji karavānā bija aptuveni 5000 cilvēku, no kuriem Tihuanā pašreiz palikuši aptuveni 1500. Pārējie lūdza nogādāt viņus atpakaļ mājās vai devās uz citiem Meksikas reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!