Foto: AP/Scanpix/LETA
Meksikā palielinājusies vardarbība un sadursmes starp savstarpēji konkurējošajiem gangsteru grupējumiem. Šī eskalācija novērojama pirms vēlēšanām, kuras paredzētas jūnijā, raksta portāls "The Guardian".

Saskaņā ar vietējo civiliedzīvotāju un pilsoniskās sabiedrības aktīvistu teikto, valsts un federālie drošības spēki ir aktīvi sadarbojušies ar karojošajām frakcijām un pat cīnījušies kopā ar tām.

Vēlēšanas, kas notiks 6. jūnijā, ir lielākās Meksikas vēsturē, atzīmē medijs. Tajās valsts iedzīvotāji izvēlēsies vietējā, štatu un nacionālā līmeņa amatpersonas, tostarp 15 štatu gubernatorus. Noziedznieku grupējumi šīs vēlēšanas saskata kā iespēju palielināt savas intereses.

Lielākā daļa vardarbīgo sadursmju notikušas Mičoakanas štatā, kur aktivizējies ir "Cartel Jalisco Nueva Generacion" kartelis - viens no ietekmīgākajiem gangsteru grupējumiem Meksikā. Vardarbība likusi vairāk nekā 1000 cilvēkiem pamest reģionu.

Pieredzētā vardarbība iet roku rokā ar cīņu par politisko varu. Kopš pagājušā gada 7. septembra, kad sākās oficiālais vēlēšanu kampaņas periods, visā valstī noslepkavoti 69 politiķi, tostarp 22 kandidāti. Lielāka teritorijas kontrole noziedzīgajiem grupējumiem var radīt iespējas noslēgt savām interesēm atbilstošus darījumus ar amatpersonām.

Liela daļa neseno cīņu notikušas ap stratēģiski svarīgo Agililjas apkaimi, kas atrodas netālu no Halisko štata - "Cartel Jalisco Nueva Generacion" karteļa mītnes zemes - robežas. Medijs ziņo, ka vardarbība ir izraisījusi humanitāro krīzi: pēdējās dienās vairāk nekā simts ģimeņu ir aizbēgušas no Agililas.

Vairāk par iemesliem, kādēļ varasiestādēm Meksikā neizdodas ierobežot noziedzīgo grupējumu aktivitātes, iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!