Foto: Reuters/Scanpix
Meksika varētu izvirzīt Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora amatam valsts Centrālās bankas vadītāju Agustīnu Karstenu, savukārt Lielbritānija paziņojusi par atbalstu Francijas finanšu ministrei Kristīnai Lagārdai, informē ārvalstu masu mediji.

Kāds anonīms avots aģentūrai "Reuters" norādījis, ka "ir centieni izvirzīt Karstenu".

Tikmēr briti paziņojuši, ka augstajā amatā atbalstīs Lagārnu. Viņas kolēģis, Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns paziņojis, ka francūziete ir labākais kandidāts uz šo amatu, piebilstot, ka būs patīkami SVF izpilddirektora amatā pirmoreiz redzēt sievieti.

Savukārt Austrālija un Dienvidāfrika aicinājušas mainīt SVF izpilddirektora iecelšanas kārtību, lai šo augsto amatpersonu izvēlētos tikai pēc viņa personīgajām un profesionālajām īpašībām. Līdz šim pēc nerakstītas tradīcijas SVF vadītāja amatā vienmēr tika iecelts eiropietis, lai tādejādi līdzsvarotu ASV un Eiropas attiecības starptautiskajās organizācijās.

Jau vēstīts, ka līdzšinējais SVF izpilddirektors Dominiks Stross – Kāns pagājušajās brīvdienās tika aizturēts lidostā ASV, jo kāda viesnīcas istabene apsūdzēja viņu par vardarbīgu seksuālu uzmākšanos. Pašlaik Stross – Kāns atrodas mājas arestā kādā dzīvoklī Ņujorkā. Nedēļas otrajā pusē viņš paziņoja par atkāpšanos no amata, lai gan izvirzītās apsūdzības kategoriski noliedz.

Stross - Kāns bija viens no pretendentiem uz Francijas prezidenta amatu drīzumā gaidāmajās vēlēšanās, tāpēc ap viņu savijušos seksa skandālu analītiķi saista arī ar iespējamu provokāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!