Foto: stock.xchng
Uzskats, ka maiju civilizācijas kalendāra beigas liecina par pasaules galu 2012.gadā, ir pilnīgi nepamatots, paziņojuši Nacionālās autonomās Meksikas universitātes zinātnieki, kas nodarbojas ar maiju kultūras pētniecību.

Kā norāda zinātnieki, lai arī maiju kalendāra 13.cikls beidzas 2012.gada 21.decembrī, nekas neliecina par to, ka šajā datumā sāksies pasaules gals, turklāt maiji pieturējušies pie uzskata, ka "noteiktā brīdī vēsture atkārtosies", laika atskaitei sākoties no jauna.

Iepriekš Vācijas Bonnas universitātes zinātnieks Nikolajs Grūbe norādīja, ka maijiem nav nekādu pareģojumu par pasaules galu. "Ikviens, kas izanalizēs senās tautas hieroglifus, pārliecināsies par to, ka nav nekādu rakstisku brīdinājumu par neizbēgamu globālu kataklizmu, kuras dēļ cietīs planēta," paziņoja vācu zinātnieks.

Pirms pāris gadiem arī viens no maiju vecajiem gvatemalietis Apolinario Čili Pikstuns paziņoja, ka 13.cikla beigas senajiem maijiem nozīmēja nevis pasaules galu, bet gan radīšanas jubileju. Pēc viņa vārdiem, seno rakstu apokaliptiskais skaidrojums radies kristiešu pasaules uzskata dēļ, nevis cēlies no maiju mitoloģijas. Viņš piebilda, ka jau noguris no 2012.gada histērijas un apnicīgajiem cilvēkiem, kas ar saviem jautājumiem padara viņu traku.

Pie šāda skaidrojuma pieturas arī Teksasas universitātes maiju rakstu speciālists Deivids Stjuarts. "Maiji nekad nav teikuši, ka pasaule iet uz galu, ka noteikti jānotiek kaut kam sliktam, viņi vienkārši atzīmēja gaidāmo [radīšanas] jubileju uz Sešu monumenta."

Tikmēr pasaules gala gaidītāji sasaistījuši maiju kalendāra beigas ar dažādiem astronomiskiem notikumiem, kas gaidāmi 2012.gadā. Ziemas saulgriežu laikā Saule atradīsies uz vienas ass ar Piena ceļa centru, kas notiks pirmo reizi 26 000 gadu laikā. Pēc pasaules gala gaidītāju domām, šī iemesla dēļ tieši 2012.gada 21.decembrī plkst.23.23 tiks pārtraukta enerģijas plūsma, ko Zeme saņem no Piena ceļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!