Foto: Reuters/Scanpix

Meksikas finanšu ministrs Luiss Videgarajs trešdien atkāpās no amata pēc mediju ziņām, ka viņš bijis iniciators pirms nedēļas notikušajai ASV prezidenta kandidāta Donalda Trampa vizītei Meksikā.

Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto paziņoja, ka ir pieņēmis Videgaraja atlūgumu un iecēlis finanšu ministra amatā sociālās attīstības ministru Hosē Antonio Mīdu, kurš ir bijušais ārlietu un finanšu ministrs.

Penja-Njeto nosauca Videgaraju par politiķi, kurš bijis "uzticīgs Meksikai un lojāls prezidentam". Videgarajs 2012.gadā vadīja Penjas-Njeto prezidenta vēlēšanu kampaņu, un Penja-Njeto šajās vēlēšanās uzvarēja.

Penja-Njeto nepieminēja mediju ziņas, ka Videgarajam bijusi svarīga loma, organizējot republikāņu kandidāta Trampa tikšanos ar Meksikas prezidentu 31.augustā. Šī tikšanās izpelnījās sabiedrisku nosodījumu Trampa pret meksikāņu imigrantiem vērstās retorikas dēļ.

Pēc Trampa vizītes Meksikas prezidenta popularitātes reitings saruka līdz 23 %.

Laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz informētiem meksikāņiem, pagājušonedēļ ziņoja, ka Videgarajs bijis viens no Trampa un Penjas-Njeto tikšanās galvenajiem atbalstītājiem un izmantojis savus sakarus ar Trampa vēlēšanu kampaņu, lai to organizētu.

Ekonomists Videgarajs, kurš ieguvis doktora grādu prestižajā Masačūsetsas Tehnoloģijas institūtā (MIT), uzskatīja šo tikšanos par politisku risku, kuru vērts uzņemties gadījumā, ja Tramps tiktu ievēlēts par prezidentu, ziņoja "Washington Post".

Trampa vizīte tomēr izrādījās nelabvēlīga Penjam-Njeto, jo meksikāņi bija sašutuši, ka prezidents uzaicinājis amerikāņu politiķi, kurš savos izteikumos bija nosaucis meksikāņu imigrantus ASV par "izvarotājiem".

Socioloģisko pētījumu firmas "Mitofsky" veiktā aptaujā vairāk nekā 88 % meksikāņu respondentu pauda neapmierinātību ar Trampa vizīti.

Penja-Njeto šonedēļ telekanālam "Milenio" paziņoja, ka viņš pieņēmis lēmumu uzaicināt Trampu un neviens viņam neesot to ieteicis.

Meksikas prezidents uzaicināja arī ASV prezidenta kandidāti no Demokrātu partijas Hilariju Klintoni, bet viņa pirmdien paziņoja, ka neapmeklēs Meksiku pirms 8. novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!