Foto: EPA/LETA
Kopš Lielbritānijas enerģētikas kompānijas "British Petroleum" (BP) postošās naftas katastrofas Meksikas līča piekrastē izskalots neierasti liels mirušu delfīnu mazuļu skaits, ziņoja pētnieki.

Galvenokārt delfīnu mazuļi pasaulē nāk martā un aprīlī, bet mirušo delfīnu skaits jau tagad desmitkārt pārsniedzis ierastos rādītājus.

Alabamas un Misisipi krastos pēdējo divu nedēļu laikā atrasti 17 delfīnu līķi, paziņoja Jūras zīdītāju pētniecības institūts.

"Vidēji ir viens vai divi mēnesī. Šogad mums ir 17, un februāris vēl nav beidzies," pavēstīja Misisipi bāzētā institūta direktors.

"Kaut kādu iemeslu dēļ viņi dzemdējuši priekšlaicīgi, vai tie [delfīnu mazuļi] bija miruši jau pirms piedzimšanas," paskaidroja direktors.

Pirmdien diviem delfīniem tika veikta autopsija, un pašlaik tiek gaidīti tās rezultāti, lai noteiktu nāves cēloni.

Tomēr mirušo delfīnu lielo skaitu direktors nodēvēja par anomāliju un uzsvēra, ka tur sava loma ir BP naftas ieguves platformas "Deepwater Horizon" avārijai, kā rezultātā Meksikas līcī ieplūda miljoniem barelu naftas.

Arī krastā izskaloto pieaugušo delfīnu līķu skaits pagājušajā gadā ir trīskāršojies, no vidēji 30 pieaugot līdz 89.

"Mums nevajadzētu izdarīt nekādus secinājumus līdz rezultātu saņemšanai. Bet tā nav tikai sakritība," atzīmēja direktors.

Delfīni vairojas pavasarī un savus mazuļus iznēsā 11 līdz 12 mēnešus. Meksikas līča katastrofa notika tieši ap šo laiku - 20.aprīlī.

Nafta no BP ieguves platformas piesārņoja arī līčus un seklākos ūdeņus, kur delfīni vairojas un laiž pasaulē savus mazuļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!