Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Svētdien notikušajās Meksikas prezidenta vēlēšanās ar lielu balsu pārsvaru uzvarējis galēji kreiso kandidāts Andress Manuels Lopess-Obradors, liecina oficiālās aplēses.

Saskaņā ar Nacionālā vēlēšanu institūta aplēsēm, kas izdarītas, pamatojoties uz izlases kārtībā noteiktos vēlēšanu iecirkņos iegūtajiem rezultātiem, par bijušo Mehiko mēru un kreiso populistu Lopesu-Obradoru balsojuši 53līdz 53,8% meksikāņu.

Otrajā vietā ar 22,1 līdz 22,8% balsu ierindojies konservatīvās Nacionālās rīcības partijas (PAN) kandidāts un kādreizējais Kongresa spīkers Rikardo Anaja, bet līdzšinējās valdošās kreisi centriskās Institucionālās revolucionārās partijas (PRI) kandidāts un bijušais finanšu ministrs Hosē Antonio Meade ieguvis 15,7 līdz 16,3% balsu.

Šī ir pirmā reize Meksikas jaunāko laiku vēsturē, kad kāds kandidāts prezidenta vēlēšanās uzvarējis, iegūstot vairāk nekā pusi balsu, un Lopesa-Obradora uzvara demonstrē vēlētāju neapmierinātību ar tradicionālajām partijām, kuras tiek vainotas endēmiskajā korupcijā un narkomafijas karteļu izraisītajā vardarbībā.

Abi galvenie Lopesa-Obradora sāncenši jau pirms balsu skaitīšanas sākotnējo rezultātu uzzināšanas atzinuši savu sakāvi.

"Balsošanas tendences nav mums par labu," atzina Meade, norādot, ka atbildība par valdības vadību un Meksikas nākotni būs jāuzņemas Lopesam-Obradoram.

"Es vēlu viņam veiksmi," piebilda PRI kandidāts.

Arī Anaja atzinis, ka Lopess-Obradors, visticamāk, ir vēlēšanu uzvarētājs un novēlējis viņam "vislielākos panākumus Meksikas interesēs".

"Šī ir vēsturiska diena, un šī nakts paliks atmiņā," savā uzvaras runā Mehiko paziņoja Lopess-Obradors.

Vienlaikus 64 gadus vecais uzvarētājs mēģināja kliedēt savu oponentu bažas, kuras izsaucis viņa kreisais radikālisms priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Lopesa-Obradora pretinieki viņu iesaukuši par "tropu Mesiju", kas vēlas Meksikā iedibināt tādu pašu režīmu, kāds ir Venecuēlā.

"Mūsu jaunais nacionālais projekts paredz [izveidot] autentisku demokrātiju. Mēs nevēlamies izveidot nedz atklātu, nedz slēptu diktatūru," uzrunājot sajūsminātos sekotājus, uzsvēra Lopess-Obradors, apsolot aizstāvēt pilsoniskās brīvības, cienīt privāto īpašumu un panākt sašķeltās nācijas izlīgumu.

Lopesu-Obradoru jau apsveicis arī ASV prezidents Donalds Tramps.

"Es ļoti ceru ar viņu sadarboties. Ir daudz darāmā, kas nāks par labu Savienotajām Valstīm un Meksikai!" Tviterī paziņojis Baltā nama saimnieks, kura īstenotā protekcionisma un imigrācijas politika izraisījusi nopietnu saspīlējumu abu kaimiņvalstu attiecībās.

Savukārt Lopess-Obradors savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā solījis Trampu "nolikt pie vietas".

Tomēr savā uzvaras runā nākamais prezidents centās mainīt savu toni, un solīja attiecībās ar ASV uzturēt "draudzību un sadarbību".

Nobalsojušo vēlētāju aptaujas liecina, ka kreiso koalīcija Lopesa-Obaradora dibinātās Nacionālās atdzimšanas kustības (MORENA) vadībā varētu iegūt vairākumu arī Kongresā un izcīnīt sešas no deviņām štatu gubernatoru vietām, par kurām notika cīņa vienlaicīgi ar prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!