Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors ceturtdien norādījis, ka daudzi nelegālie imigranti uzskata, ka pēc Džo Baidena stāšanās prezidenta amatā durvis uz Savienotajām Valstīm ir atvērtas.

Taču Lopess Obradors uzsvēra, ka tā nav taisnība, un aicināja migrantus neticēt cilvēku kontrabandistiem, kuri apgalvo, ka viņiem ASV tūlīt tiks piešķirts legāls statuss.

Lopess Obradors sacīja, ka atzinīgi vērtē Baidena ierosināto politiku, bet būs nepieciešams laiks, lai to apstiprinātu un īstenotu.

"Nav patiesība, ka visi tagad var doties uz Savienotajām Valstīm un viņu statuss tiks nokārtots, tas vēl nav noteikts," sacīja prezidents, piebilstot, ka migrantiem tas būtu jāzina, lai neļautu sevi apmuļķot cilvēku kontrabandistiem.

Lopess Obradors arī minēja neseno 19 cilvēku slepkavību kā iemeslu lēmumam apturēt Centrālamerikas migrantus uz Meksikas dienvidu robežas.

Slaktiņš, kurā vismaz 14 upuri bija Gvatemalas migranti, pierādīja, ka ir pārāk bīstami ļaut nelegālajiem imigrantiem šķērsot teritorijas Meksikas ziemeļos, kuras kontrolē narkokarteļi, sacīja prezidents.

Viņš piebilda, ka valdība vienmēr teikusi, ka migrantus nepieciešams aizsargāt.

"Ja viņi iekļūst Meksikā un izklīst, mēs nevaram viņus pieskatīt, lai viņus aizsargātu, un viņi nonākt organizētās noziedzības rokās, viņi ir briesmās," sacīja Lopess Obradors.

12 elites policijas spēku locekļiem ir izvirzītas apsūdzības par 14 Gvatemalas migrantu un vēl divu cilvēku, domājams, meksikāņu cilvēku kontrabandistu, nogalināšanu 22.janvārī Tamaulipasas štatā, Meksikas ziemeļos.

Nogalināto cilvēku līķi tika sadedzināti.

Pakļaujoties bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa spiedienam 2018. un 2019.gadā, Lopess Obradors izvietoja tūkstošiem imigrācijas dienestu darbinieku un karavīru uz Meksikas robežas ar Gvatemalu, lai neļautu Centrālamerikas migrantiem iekļūt valstī.

Tiesību aktīvisti apgalvo, ka Meksikas politika pakļāvusi migrantus papildu briesmām, tostarp pārmērīga spēka pielietošanai no tiesībsargājošo iestāžu puses, izspiešanai no krimināliem grupējumiem un cilvēktiesību pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!