Meksikas prezidents Felipe Kalderons apsūdzējis ASV valdību par nespēju ar varu atrisināt narkomānijas problēmu ASV un nevēlēšanos ierobežot ieroču industriju.

"Es, godīgi, neticu, ka ASV ir pielikušas būtiskus pūliņus narkomānijas samazināšanai, lai arī par to ticis paziņots un neskatoties uz prezidenta Baraka Obamas labo gribu," diskusijā ar likumdevējiem par narkotiku kontrabandas apkarošanas veidiem paziņoja Kalderons.

Viņš atsaucās uz ASV veiktajām aptaujām, ka "vairāk nekā 100 miljoni cilvēku [ASV] ir smēķējuši vai lietojuši nelegālas narkotikas" un ka 32% amerikāņu vecumā no 15 līdz 25 gadiem atklājuši, ka lieto nelegālas narkotikas.

Meksikas prezidents arī nosodīja ASV ieroču industriju.

Viņš ir vairākkārtīgi teicis, ka pāri robežai no ASV kontrabandas ceļā ievestie ieroči apgādā ar bruņojumu Meksikas brutālās narkotiku tirgoņu bandas, kuru izvērstā vardarbība prasījusi desmitiem tūkstošu meksikāņu dzīvību.

Viņš amerikāņu ieroču tirgoņus raksturoja kā "alkatīgus un ambiciozus, kuru bizness ir ieroču pārdošana noziedzniekiem".

Meksikas narkokarteļi cīņā par ienesīgo narkotiku kontrabandas maršrutu kontroli un cīņā ar Meksikas varasiestādēm kopš 2006.gada nogalinājuši vairāk nekā 28 000 cilvēku.

Kalderons, kad pirms trīsarpus gadiem stājās pie prezidenta pienākumu veikšanas, norīkoja 50 000 karavīru, lai tie palīdz policijai cīņā ar ietekmīgajiem narkotiku karteļiem.

Tomēr kopš tā brīža bojāgājušo skaits narkotiku karos strauji pieaudzis, turklāt armija arvien biežāk tiek apsūdzēta cilvēktiesību pārkāpumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!