Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem federālo karavīru tikuši dislocēti vairākās Meksikas pierobežas pilsētās, tostarp Tihuanā saistībā ar noziedzīgo bandu radītās vardarbības uzliesmojumu, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Lejaskalifornijas štatu piektdienas vakarā skāra ļaunprātīgas dedzināšanas vilnis, kurā sadega gandrīz 30 transportlīdzekļi un tika bloķētas šosejas. Tas noticis pēc nedēļu ilgas vardarbības un apšaudēm citos Meksikas štatos.

Centrālā valdība haosā vaino ietekmīgo "Jalisco New Generation" narkotiku karteli. Amatpersonas norādījušas, ka cīņā par varu ir iesaistīti vairāki karteļi un pēdējos nemieros arestēti vismaz 17 cilvēki, ziņo vietējie mediji.

Sestdien tikai daži cilvēki izgāja ielās Tihuānā, veikali palika slēgti un tika atceltas lekcijas universitātēs. Pārstāja kursēt arī daudzi autobusu reisi.

Tāpat sestdien Tihuanā tika dislocēti aptuveni 350 papildu karavīri, un pilsētas pašvaldības vadītāja Monserata Kabalero sacīja, ka visā štatā ir izvietoti aptuveni 3000 karavīru un 2000 policistu, lai atjaunotu kārtību.

Štata gubernatore Marina Del Pilāra apņēmās "lietot visus mūsu valdības spēkus, lai panāktu mieru un mēs atrastu atbildīgos par šiem uzbrukumiem".

Tihuana atrodas pie ASV robežas, un pilsētas apkārtne ir ienesīgs narkotiku kontrabandas ceļš. Lai gan to ilgu laiku kontrolē "Arellano Felix" kartelis, tiek uzskatīts, ka tas ir kļuvis par kaujas lauku starp vairākiem gangsteru grupējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!