Foto: Kadrs no video

Krievijas opozicionāra Aleksejs Navaļnijs, kurš nupat 50 dienas pavadīja administratīvajā arestā, atbildējis Nacionālās gvardes komandiera Viktora Zolotova izaicinājumam uz divkauju, kurā drošībnieks solīja no pretiniek pagatavot "labu, sulīgu karbonādi".

Viktors Zolotovs, kurš ir bijušais Krievijas prezidenta Vladimira Putina apsardzes dienesta vadītājs, vada tieši Putinam pakļautos Nacionālās gvardes spēkus. Septembrī viņš video uzrunā izaicināja Navaļniju uz divkauju, reaģējot uz Kremļa kritiķa pētījumu par vērienīgu korupciju Zolotova vadītajā dienestā.

"Es vienkārši izaicinu jūs viens pret vienu. Ringā, uz tatami, kur vēlaties. Apsolu tur dažu minūšu laikā no jums pagatavot labu, sulīgu karbonādi," pie opozicionāra vērsās Zolotovs, brīdinot neizvairīties no izaicinājuma un draudot ar "kāju noslaucīšanu pret jums", un šova sarīkošanu visai Nacionālajai gvardei, ja Navaļnijs vēlreiz atļausies vērsties pret viņu.

Navaļnijs tajā brīdī izcieta 30 dienu administratīvo arestu par nesankcionētu protestu rīkošanu, savukārt tūlīt pēc atbrīvošanas no tā tika atkal apcietināts un arestēts vēl uz 20 dienām, brīvībā iznākot 14. oktobrī.

Zolotova video izraisīja plašu rezonansi sociālajos tīklos. Daudzi norādīja uz izaicinājuma negodīgumu – vēršoties pret arestā esošu cilvēku, kurš nevar atbildēt, kā arī par to, ka drošībnieks izaicina uz dūru cīņu politiķi, kuram nav jābūt cīņas meistaram. Virkne iedzīvotāju ierakstīja atbildes video, izaicinot uz dueli pašu Zolotovu.

Ceturtdien atbildi Zolotovam savā videoblogā publicējis pats Navaļnijs, kurš pieņem Zolotova izaicinājumu, bet dueļa formātu izvēloties kā debates televīzijā.

"Ziniet, dueļa veidu un ieročus izvēlas tas, kuru izaicināja. Es jūsu izaicinājumu pieņemu. Un, kā paredzēts, izvēlos vietu un ieročus. Mūsu duelis notiks debašu veidā Pirmā kanāla tiešajā ēterā. Vai Otrajā kanālā, vai jebkurā citā federālajā kanālā, bet, ja viņi nez kāpēc atteiksies, tad šajā "YouTube" kanālā, kur tās tik un tā noskatīsies miljoni cilvēku," norāda Navaļnijs, dodot Zolotovam nedēļu laika atbildei.

Jāpiebilst, ka Krievijas valdības kontrolēto TV kanālu ēterā Navaļnijam līdz šim nav bijusi iespēja iekļūt, turklāt tajos pat izvairās pieminēt viņa vārdu.

16 minūtes garajā videoblogā pirms izaicinājuma pieņemšanas Navaļnijs pievēršas Zolotova ģimenes bagātībām un īpašumiem, atkārtoti norāda uz korupciju Nacionālajā gvardē, kā arī pieskaras paša Zolotova personībai.

Ar šo video jūs "pierādījāt, ka svarīgākos amatus Krievijas varā ieņem nenormāli, neadekvāti ļaudis. Ne vienkārši zagļi, ne vienkārši tie, kas divus vārdus neprot savienot, bet jukušie", stāsta Navaļnijs.

"Jūs, kopā ar savu Putinu, pārvēršat Krieviju par banānu republiku, kur ierēdnim saka: "Jūs nozagāt miljardu iepirkumos, lūk, pierādījumi", bet viņš atbild: "Ejam pakausimies aiz garāžām"," raksturo Navaļnijs.

Navaļnijs atzīmē, ka Zolotovs savu armijas ģenerāļa dienesta pakāpi ieguva pirms trīs gadiem, taču ne par militāriem nopelniem. Zolotovs strādājis par atslēdznieku ZIL autobūves rūpnīcā, bet pēc tam apsargājis Putinu, rūpējoties par savas priekšniecības projektiem, piemēram, pils celtniecību Gelendžikā, par ko arī saņemti uzpleči, apgalvo Navaļnijs.

Zolotovs apsargājis arī tolaik Sanktpēterburgas mēra Anatolija Sobčaka ģimeni, tostarp tagadējo TV zvaigzni Kseniju Sobčaku. Tāpat Zolotovs strādājis pie Sanktpēterburgas kriminālās autoritātes Romāna Cepova, atzīme opozicionārs, piebilstot, ka tādi kā Zolotovs ir jāpadzen no amatiem un jātiesā.

Navaļnijs akcentē, ka neatteiksies no sava viedokļa par Zolotovu, lai arī kādus draudus no viņa saņemtu.

"Es uzskatu, ka jūs esat zaglis, es uzskatu, ka jūs apzogat gan valsti, gan tautu un konkrēti jūsu kolēģus "Rosgvardijā". Es uzskatu, ka jūs esat saistīti ar Borisa Ņemcova slepkavību – viņu nogalināja jūsu padotie, kad atradās oficiālā komandējumā ar dienesta ieroci. Un jūs darījāt visu iespējamo, lai slepkavības reālie organizatori un pasūtītāji izvairītos no atbildības," stāsta opozicionārs.

Navaļnijs arī pauž pārliecību, ka Zolotova ģimene dzīvo no negodīgi iegūtas naudas. Kremļa kritiķis ilustrē ar piemēriem, ka Zolotova dēls Romāns 23 gadu vecumā nopircis zemi par pieciem miljoniem dolāru, bet 22 gadu vecumā 166 kvadrātmetru dzīvokli Maskavā.

Tāpat dārgi īpašumi divtūkstošo gadu sākumā uzradušies Zolotova meitas vīram. Bet pati meita Žanna nopirkusi 500 kvadrātmetru dzīvokli Maskavā par 350 miljoniem rubļu (4,6 miljoni eiro).

Savukārt Zolotovs savā īpašumā ieguvis zemi un lepnu māju, kurā gadu desmitiem dzīvoja augstākās PSRS amatpersonas, tostarp ilggadējie PSKP Centrālās komitejas Politbiroja locekļi Kliments Vorošilovs un Anastass Mikojans, atklāj Navaļnijs.

Opozicionārs atzīmē, ka pat nevienam no PSRS augstākās elites nebija ienācis prātā šo valsts īpašumā esošo smalko objektu piesavināties, bet Zolotovs to ir izdarījis.

"Kā jūs to izdarījāt, es nesaprotu, bet fakts paliek fakts. Šis vēsturiskais objekts tagad uz visiem laikiem ir Putina apsarga privātais īpašums," atzīmē Kremļa kritiķis.

Navaļnija pretkorupcijas fonda darbinieki aplēsuši, ka kopumā visi Zolotova un viņa ģimenes īpašumi, ko pētniekiem izdevies identificēt, ir vismaz 3,5 miljardus rubļu (46,2 miljoni eiro) vērti.

"Es uzskatu, ka jūs esat melīgs divkosis," paziņo Navaļnijs, norādot uz viņa pārmetumiem par opozīcijas "mētāšanos pa Baltiju" un citām ārzemēm.

"Jums mazbērni dzīvi un mācās Anglijā, un nav skaidrs, par kādu naudu. Jūs par to aizmirsāt, vai pēkšņa amnēzija iestājās?" spriež Navaļnijs.

Korupcijas atmaskotājs atgādina, ka joprojām uzstāj uz sava pētījuma secinājumiem par korupciju Nacionālās gvardes pārtikas iepirkumos un atzīmē, ka pēc tam jau citi žurnālisti atklājuši, ka korupcija darbojas arī formastērpu un pat zīmotņu iepirkumos.

Kamēr "Rosgvardija" formas kreklus iepērk par 385 rubļiem gabalā, Aizsardzības ministrija par tiem pašiem maksā 137 rubļus, atzīmē Navaļnijs. Savukārt Nacionālās gvardes uzšuves tiek iepirktas par 87 rubļiem gabalā, lai gan mazumtirdzniecības cenās tās dabūjamas par 54 rubļiem, bet vairumā par 30 rubļiem gabalā, uz citu žurnālisti izpētīto atsaucas Navaļnijs.

"Miljardi ir nozagti, un tur nu nekā nevarēja iztikt bez jūsu dalības," secina opozicionārs.

Nacionālā gvarde jeb "Rosgvardija", kā tā bieži tiek dēvēta krievu valodā, ar valsts prezidenta Vladimira Putina rīkojumu tika izveidota 2016. gadā. Oficiāli tās uzdevumi ir cīņa pret organizēto noziedzību, terorismu, robežu un nozīmīgu objektu apsardzība, kā arī sabiedriskās kārtības nodrošināšana un citi uzdevumi.

Realitātē Nacionālās gvardes vārds bieži saistās ar pret valdību vērsto protestu apspiešanu. Kritiķi un daļa analītiķu uzskata, ka Putina varas saglabāšana, aizsargājot to pret jebkādiem draudiem, tostarp iespējamiem apvērsumiem, ir Nacionālās gvardes galvenais uzdevums.

Nacionālās gvardes kaujinieku skaits tiek lēsts 350 – 400 tūkstošu robežās, kas pārsniedz Krievijas armijas sauszemes spēku apmērus. Tā ir neatkarīga no Bruņotajiem spēkiem un pakļaujas tieši Krievijas prezidentam. Par Nacionālās gvardes vadītāju iecelts Putina bijušais miesassargs ģenerālis Viktors Zolotovs.

Nacionālajā gvardē apvienots iekšējais karaspēks, specvienības SOBR un OMON, kā arī citas Bruņotajos spēkos neietilpstošas vienības.

Mediju publikācijas liecina, ka līdzekļi Nacionālās gvardes ekipējumam un ieročiem, tostarp pūļa savaldīšanas aprīkojuma iegādei netiek taupīti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!