Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Melnajā jūrā, kur kopš 1. jūlija notiek NATO un Ukrainas militārās mācības "Sea Breeze – 2019", bet paralēli sākušies Krievijas Melnās jūras flotes manevri, vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle" (DW).

Krievijas mācībās iesaistīti aptuveni 10 kuģi, tostarp lielie desanta kuģi "Azov" un "Cēzars Kuņikovs", un mazie raķešu kuģi un raķešu kuteri, liecina Melnās jūras flotes paziņojums.

DW korespondente, kura seko līdzi NATO mācībām no to nories vietas, ziņo, ka Krievijas kuģi un aviācija nemitīgi seko NATO peldlīdzekļiem. 4. jūlijā Krievijas SU-24 lidmašīna ar pretkuģu raķetēm veica vairākus tuvus lidojumus virs amerikāņu mīnu kuģa "Carney", apraksta DW.

Tāpat Krievijas helikopters aplidojis apkārt amerikāņu karakuģim, kas bruņots ar raķetēm "Tomahawk".

Amerikāņu militāristi uzskata, ka Krievija nav pārkāpusi kuģošanas noteikumus starptautiskajos ūdeņos, skaidro DW. Savukārt Ukrainas Karaflotes komandieris Igors Vorončenko Krievijas darbības raksturo kā agresīvas.

"Tas jau ir smieklīgi. Pirms mācību sākuma Krievija slēdz rajonu, kur mēs plānojām novadīt mācības. Un tad mācību rajonā mēs fiksējam 14 Krievijas Melnās jūras flotes kuģus. Mēs redzam Krievijas aviācijas darbības, tās ir strīdīgas attiecībā uz drošību, lidojot virs mūsu kuģiem," medijam pastāstīja Vorončenko.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka tās iznīcinātāji virs Melnās jūras pārtvēruši ASV izlūklidmašīnu P-8A "Poseidon", kas esot tuvojusies Krievijas robežai, bet pēc pārtveršanas virzienu mainījusi.

Mācības "Sea Breeze" notiek no 1. līdz 12. jūlijam Melnās jūras ziemeļrietumu daļā. Mācībās piedalās 32 NATO un sabiedroto valstu kuģi, kā arī aviācija. Mācību dalībnieki ir ASV, Lielbritānija, Kanāda, Itālija, Turcija, Polija, Norvēģija, Bulgārija, Grieķija, Rumānija, Apvienotie Arābu Emirāti, Ukraina, Moldova un Gruzija.

NATO mācību pēdējā dienā Krievija ieplānojusi manevrus ar krasta raķešu kompleksu "Utjos" izmantošanu, informē DW. Šīs raķetes izvietotas Krievijas okupētās Krimas pussalas kalnos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!