Foto: AFP/Scanpix
Melni dūmi no Siksta kapelas speciāli uzstādītā skursteņa otrdien vakarā vēstīja, ka jaunais pāvests nav ievēlēts.

Vatikānā sapulcējušies kardināli otrdien sāka jauna pāvesta ievēlēšanas procesu, lai aizpildītu tukšumu Svētajā Krēslā pēc Benedikta XVI atkāpšanās februāra beigās.

Kardināli no visas pasaules otrdienu sāka ar īpašu misi, lai pēcpusdienā 115 par 80 gadiem jaunāki garīdznieki dotos uz Siksta kapelu, kur aiz slēgtām durvīm sākās balsošana, kuras mērķis ar vismaz divām trešdaļām balsu izvēlēt Benedikta XVI sekotāju.

Pāvesta ievēlēšanas procesā, kas notiek dziļā slepenībā, vienīgās norādes ārpasaulei par konklāvā notiekošo ir dūmi no īpaša Siksta kapelai uzstādīta skursteņa. Balsošana notiks četras reizes dienā, bet divreiz dienā krāsniņā sadedzinās balsošanas lapiņas ar kandidātu vārdiem. Ja pāvests nav ievēlēts, lapiņām pievieno darvu un no skursteņa parādās melnu dūmi. Kad būs izdevies ievēlēt jauno pāvestu, no skursteņa pacelsies balti dūmi.

Kamēr vien visu katoļu virsgans nebūs izvēlēts, kardināli dzīvos izolētībā, bez iespējām kontaktēties ar ārpasauli. Katrs dalībnieks ir zvērējis neizpaust uz āru neko no konklāvā notiekošā.

Pirmo reizi dūmi no skursteņa virs Siksta kapelas pacelsies jau otrdienas vakarā pēc pirmā balsojuma. Visticamāk, tie būs melni, jo nav vienota favorīta uz katoļu baznīcas vadītāja amatu. Sākot ar trešdienu balsojumi notiks divas reizes dienas pirmajā pusē un divas reizes pēcpusdienā. Paredzams, ka jauna pāvesta ievēlēšanas process turpināsies vairākas dienas.

Vatikāns iepriekš pauda vēlmi jaunu pāvestu ievēlēt līdz Lieldienām.

Iepriekšējā reizē - 2005.gadā - konklāvs ilga divas dienas, un jaunā pāvesta ievēlēšanai bija nepieciešami četri balsojumi. Pēdējā gadsimta laikā ne reizi konklāvs nav ildzis vairāk par piecām dienām.

Vatikāna eksperti stāsta, ka kardināli esot sadalījušies divās gandrīz vienlīdz lielās grupās. Vienas grupas pārstāvji uzskatot, ka baznīcas vadība jāuztic pašreizējam Milānas arhibīskapam Andželo Skolam, kamēr otra grupa dotu priekšroku kādam, kas nav itālis.

Starp iespējamajiem citiem kandidātiem, kuru vārdi izskan baumās, tiek minēts kanādietis Marks Uvjē, kardināls Pīters Kodvo Apija Tērksons no Ganas, ASV kardināls Šons O'Malijs un Manilas arhibīskaps Antonio Tagle.

Kā zināms,  līdzšinējais Romas pāvests Benedikts XVI 28.februārī oficiāli nolika savas pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!