Foto: Youtube.com, Coinage

Bēguļojošs Dienvidkorejas kriptovalūtu uzņēmējs Do Kvons, kurš tiek apsūdzēts miljardiem ASV dolāru lielā krāpšanā, kas pērn satricināja globālos kriptovalūtu tirgus, ir aizturēts Melnkalnē kopā ar vēl vienu Dienvidkorejas pilsoni, ceturtdien paziņoja Melnkalnes Iekšlietu ministrija.

"Kvons Dohjuns un Hans Čandžuns tika aizturēti un aizvesti uz valsts prokuratūru Podgoricā par dokumentu viltošanas noziedzīgo aktu," teikts Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Pasu kontroles laikā lidojumam uz Dubaiju abi dienvidkorejieši "izmantoja viltotus ceļošanas dokumentus no Kostarikas, kas tika konstatēts arī Interpola pārbaudēs," teikts ministrijas paziņojumā.

Kvona un Hana bagāžas pārbaudē arī tika atrasti ceļošanas dokumenti no Beļģijas un Dienvidkorejas, un Interpola pārbaudēs tka atklāts, ka šie Beļģijas dokumenti ir viltoti.

Policija viņiem konfiscēja trīs klēpjdatorus un piecus mobilos tālruņus.

Kvona un Hana ierašanās Melnkalnē nav reģistrēta. Dienvidkoreja ir izdevusi orderi viņu aizturēšanai par "noziedzīgu biedrošanos", piebilda Melnkalnes Iekšlietu ministrija.

Melnkalnes iekšlietu ministrs Filips Adžičs pirms tam ceturtdien tviterī paziņoja, ka policija Podgoricas lidostā ir aizturējusi "personu, kas tiek uzskatīta par vienu no visvairāk meklētajiem bēguļotājiem - Dienvidkorejas pilsoni Do Kvonu, Singapūrā bāzētā uzņēmuma "Terraform Labs" līdzdibinātāju un vadītāju".

Dienvidkoreja septembrī lūdza Interpolu izplatīt aģentūras 195 dalībvalstīs "sarkano paziņojumu" par 31 gadu veco Kvonu. Viņš un vēl pieci cilvēki ir izsludināti meklēšanā par krāpšanu un digitālo valūtu vērtības kritumu 2022.gada maijā.

"Terraform Labs" kriptovalūta "TerraUSD" bija izstrādāta kā "stabila kriptovalūta" ("stablecoin"), kas piesaistīta tādiem stabiliem aktīviem kā ASV dolārs, lai novērstu krasas cenu svārstības.

"TerraUSD" un peldošā kursa māsasvalūtas "Luna" turētāji tomēr zaudēja apmēram 40 miljardus dolāru no to tirgus vērtības, kad pērnā gada maijā "stabilās kriptovalūtas" vērtība saruka tālu zem tās piesaistes ASV dolāram.

Kvons tiek apsūdzēts "daudzu miljardu dolāru vērtas kriptovalūtu kontu vērtpapīru krāpniecības sarīkošanā", informēja ASV Vērtspapīru un biržu komisija (SEC).

"Stabilās kriptovalūtas" ir ar relatīvi fiksētu cenu un parasti ir piesaistītas kādai reālās pasaules precei vai valūtai.

Daudzi investori zaudēja mūža ietaupījumus, kad "Luna" un "TerraUSD" vērtība krasi kritās, un Dienvidkorejas varas iestādes saistībā ar to uzsāka daudzas kriminālizmeklēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!