Foto: EPA/Scanpix/LETA

Melnkalnes parlaments apstiprinājis jaunu mazākuma valdību ar premjerministru Dritanu Abazoviču priekšgalā. Valdības līderis norādīja, ka viens no galvenajiem mērķiem ir Eiropas integrācijas procesa attīstīšana, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Līdz ar jaunās valdības apstiprināšanu noslēdzas līdzšinējā premjerministra Zdravko Krivokapiča proserbiskās un prokrieviskās valdības trīs mēnešu pilnvaras. Šī valdība 4.februārī zaudēja neuzticības balsojumā.

Jaunā valdība, ko veido mēreni noskaņotas partijas, kas ir gan proeiropeiskas, gan proserbiskas, Melnkalnes parlamentā ieguva 45 no 81 deputātu balss.

Deputāti no proserbiskās Demokrātiskās frontes un Demokrātu partijas uz sēdi, kurā notika jaunās valdības apstiprināšana, neieradās. Abas partijas apsūdz Abazoviču pilsoņu vēlēšanu gribas nodevībā un pieprasa jaunas vēlēšanas.

36 gadus vecais Abazovičs, kurš iepriekšējā valdībā ieņēma vicepremjera amatu, sacīja, ka jaunās valdības darbs "balstīsies uz diviem galvenajiem pīlāriem — tiesiskuma un ekonomikas attīstīšanas". Runājot par galvenajiem mērķiem, premjers sacīja: "Melnkalnei ir vajadzīga politiskā un sociālā stabilitāte."

Melnkalne, NATO dalībvalsts, kas 2012. gadā uzsāka iestāšanās sarunas ar ES, ir sašķelta starp ES atbalstošajām partijām un konservatīvajām proserbiskajām un prokrieviskajām partijām.

Abazovičs bija viens no bijušās valdības kritiķiem par tās gauso reakciju uz Covid-19 pandēmiju, sliktajiem panākumiem investīciju piesaistē un Eiropas integrācijas palēnināšanos.

Iepazīstinot ar valdības programmu, Abazovičs sacīja, ka tās pamatā būs tiesiskums un ekonomikas attīstība, savukārt ilgtspējīgas investīcijas, integrācija ES, vides aizsardzība un korupcijas apkarošana ir galvenās darbības jomas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!