Foto: AFP/Scanpix

NATO un Melnkalne ceturtdien parakstīs līgumu par šīs Balkānu valsts iestāšanos aliansē, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Melnkalnes iestāšanās aliansē "ir skaidra pazīme, ka NATO valstis turpina veidot stabilitāti un drošību Rietumbalkānos", preses brīfingā Briselē norādīja alianses ģenerālsekretārs pirms divas dienas ilgajām NATO dalībvalstu ārlietu ministru sarunām.

Šāds solis arī parāda, ka "NATO durvis joprojām ir atvērtas", viņš piebilda.

Stoltenbergs arī noraidīja, ka Melnkalnes uzņemšana NATO būtu pret Krieviju vērsts naidīgs solis, piebilstot, ka ikvienai valstij ir tiesības izvēlēties tās nākotni.

"Ikvienai valstij ir tiesības izlemt tās ceļu (..), tai skaitā izlemt, kādu drošības izkārtojumu daļa tā vēlas būt," viņš paziņoja, "tādēļ jebkādas sankcijas vai reakcija no Krievijas būtu pilnīgi nepamatota," piebilda Stoltenbergs.

Informācijas avoti diplomātu aprindās prognozē, ka paies apmēram 18 mēneši, līdz visas 28 alianses dalībvalstis ratificēs līgumu.

NATO uzaicinājumu Melnkalnei pievienoties aliansei izteica decembrī. Krievija toreiz paziņoja, ka būs spiesta reaģēt uz šādu NATO soli.

Pēdējo reizi NATO paplašinājās 2009. gadā, kad tajā iestājās Balkānu valstis Horvātija un Albānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!