Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps izteicies, ka Melnkalnes (NATO dalībvalsts) aizstāvēšana var nozīmēt Trešā pasaules kara uzsākšanu, raksta "Politico".

Šos komentārus ASV prezidents izteica intervijā ar telekanāla "Fox News" žurnālistu Takeru Karlsonu. Karlsons Trampam uzdeva jautājumu: kādēļ ASV būtu jāaizstāv valsts kā Melnkalne, ja tai kāds uzbruktu. Tramps uz šo jautājumu atbildēja: "Es esmu uzdevis šo pašu jautājumu. Melnkalne ir maza valsts ar ļoti stipriem cilvēkiem. Viņi ir ļoti agresīvi cilvēki, viņi var kļūt agresīvi un [ja Melnkalne tiek aizstāvēta], apsveicu, jūs tagad atrodaties Trešajā pasaules karā."

Bijušais Melnkalnes parlamenta prezidents Ranko Krivokapičs norādīja, ka Tramps ir dīvainākais prezidents ASV vēsturē, raksta BBC. Boriss Raoničs, Pilsoniskās alianses cilvēktiesību organizācijas direktors, norādīja: "Viņš [Tramps] acīmredzami nelasa to, ko viņam sagatavo valsts departaments, tādēļ mēs saņemam šādus stulbus paziņojumus, kuri nepārprotami liecina par zināšanu un cieņas trūkumu attiecībā uz lomu kādu ASV ir spēlējusi līdz šim."

Trampa izteikumi seko vien dažas dienas pēc tam, kad Somijas galvaspilsētā Helsinkos ASV prezidents tikās ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu. Šajā samitā Tramps veltīja īpaši labvēlīgus vārdus Kremļa saimniekam. Cita starpā, Tramps nepiekrita ASV izlūkdienestu secinājumiem par Krievijas iejaukšanos 2016. gada prezidenta vēlēšanās, kas izsauca asu kritiku no mediju un vairāku ASV politiķu puses.

Pirms nedēļas, Briselē tika aizvadīts NATO samits, kas arī neizpalika bez dramatiskiem notikumiem. Tramps kārtējo reizi atgādināja Eiropas sabiedrotajām to, ka tām nepieciešams vairāk investēt savos aizsardzības budžetos un pat esot draudējis ar ASV izstāšanos no alianses, ja Eiropas valstis neveltīs lielākus līdzekļus aizsardzībai. Samita noslēgumā Tramps atzina, ka tomēr tic aliansei un priecājās, ka NATO dalībvalstu aizsardzības izdevumi ir ievērojami palielinājies viņa prezidentūras laikā.

Melnkalne par NATO dalībvalsti kļuva 2017. gada jūnijā. Pirms Melnkalnes pievienošanās aliansei, Krievijas tobrīdējais premjerministra vietnieks Dmitrijs Rogozins izteicās, ka Melnkalne nožēlos pievienošanos NATO. Melnkalnes prokurori apgalvo, ka Krievija ir centusies īstenot valsts apvērsumu 2016. gadā, Maskava šīs apsūdzības noraida, raksta BBC.

Ranko Krivokapičs izteicās, ka NATO dalībvalsts statuss Melnkalnei ir ļoti svarīgs un ka tas parāda, ka Melnkalne ir daļa no Rietumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!