Neoficiālie referenduma rezultāti rāda, ka Melnkalnes iedzīvotāji ir izvēlējušies atdalīties no Serbijas, un par to paziņojis arī valsts premjerministrs Milo Djukanovičs.
Pašlaik izplatīta informācija, ka 55,3% balsotāju ir nobalsojuši par atdalīšanos, un tas ir tikai nedaudz vairāk, nekā 55%, kas bija nepieciešami, lai balsotāju izvēle tiktu uzskatīta par likumīgu, raksta BBC.

Pirmdien premjerministrs Milo Djukanovičs jau paziņoja, ka Melnkalnes centieni pēc neatkarības ir bijuši veiksmīgi. Oficiālie rezultāti gan ir gaidāmi ap pusdienlaiku.

"Svētdien ar lielākā vairuma Menkalnes iedzīvotāju atbalstu valsts neatkarība ir atjaunota," teica premjers. Ja viņa vārdi apstiprināsies, tad būs sākusies bijušās Dienvidslāvijas pēdējās valstu savienības šķelšanās.

Melnkalnes iedzīvotāju vidū domas par atdalīšanos dalās – oponenti uzskata, ka tas sagraus ekonomiskās, ģimeņu un politiskās saites, kādas pašlaik Melnkalnei ir ar Serbiju.

Djukanovičs savukārt apgalvo, ka neatkarīga Melnkalne būs ekonomiski spēcīgāka, un tas padarīs to par labāku kandidāti, piesakoties iekļaušanai Eiropas Savienībā.

Atdalīšanās atbalstītāji jau naktī uz pirmdienu sāka svinības ar dziesmām un uguņošanu. Svētdien vēlēšanu komiteja nāca klajā ar paziņojumu, ka vēlēšanās piedalījies rekordliels skaits balsstiesīgo iedzīvotāju – 85%. Iedzīvotāji no ārvalstīm, kam tas bija iespējams, referenduma dienā ieradās valstī.

Valstī dzīvo mazāk nekā 700 000 cilvēku. Serbija un Melnkalne ir divas no sešām republikām, kas 15 gadus pēc bijušās Dienvidslāvijas sagrāves bija saglabājušas saikni savā starpā.

Melnkalne bija neatkarīga pirms 90 gadiem, Pirmā Pasaules kara beigās, bet tad tā tika iekļauta jaunizveidotajā Dienvidslāvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!