Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas tiesa pirmdien piespriedusi četru gadu cietumsodu cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Memoriāls" Čečenijas nodaļas vadītājam Ojubam Titijevam (attēlā), kurš atzīts par vainīgu narkotiku glabāšanā.

Titijevs tika aizturēts pagājušā gada sākumā, taču viņa atbalstītāji apgalvo, ka viņam izvirzītās apsūdzības ir safabricētas.

Prāva pret 61 gadu veco Titijevu Čečenijas Republikas Šali rajona tiesā ilga kopš pagājušā gada vasaras.

Viņa advokāti norādīja, ka lietas patiesais iemesls ir Titijeva veiktā izmeklēšana par slepenajiem cietumiem Čečenijā, kas plaši pazīstama ar tur pieļautajiem regulārajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Tiesa apmierināja prokurora prasību piespriest četru gadu cietumsodu. Vienlaikus Titijevam uzlikts 100 000 rubļu (1350 eiro) liels naudassods.

Cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka Krievijā regulāri tiek izmantotas ar narkotikām saistītas apsūdzības, lai apklusinātu varasiestāžu kritiķus.

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" pagājušajā nedēļā pieprasīja Titijevu nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot.

"Amnesty International" norādīja, ka Titijevs ir "sirdsapziņas cietumnieks, kas ieslodzīts vienīgi par savu darbu cilvēktiesību pārkāpumu upuru labā Čečenijā".

"Memoriāls" ir pēdējā cilvēktiesību aizstāvju organizācija, kas turpina darboties Čečenijā.

Organizācija norādījusi, ka Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova vadībā ir izveidots totalitārs režīms, kas pret saviem oponentiem cita starpā izmanto nolaupīšanas un spīdzināšanas.

Titijeva priekštece "Memoriāla" vietējās nodaļas vadītāja krēslā Nataļja Estemirova 2009. gadā tika nolaupīta un noslepkavota.

Organizācija apgalvo, ka slepkavas darbojušās vietējo varasiestāžu uzdevumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!