Novembrī karā pret "Daesh" krituši vismaz 1950 Irākas drošības spēku karavīri, ziņo ANO. Tas ir gandrīz trīsreiz vairāk nekā oktobrī, kad sākās cīņa par lielāko teroristu kontrolē esošo pilsētu "Daesh", raksta BBC.

Savukārt visā Irākā nogalināti vismaz 926 civiliedzīvotāji un aptuveni tāds pats skaits karā ievainoti. Īpaši daudz cilvēku gājuši bojā bumbu sprādzienos galvaspilsētā Bagdādē, kur aktīvas kaujas nemaz nenotiek. Tajos mēneša laikā kopumā ievainots 581, bet nogalināti 152 cilvēki. Savukārt Mosulā un tās tuvumā nogalināti 332, bet ievainoti 114 civiliedzīvotāji.

"Izmisīgajos centienos noturēt teritoriju savā kontrolē "Daesh" izmanto visnežēlīgāko taktiku, izmantojot civiliedzīvotāju mājas kā kaujas pozīcijas, kā arī nolaupot un pārvietojot civiliedzīvotājus, lai izmantotu tos par dzīvo vairogu," norāda ANO īpašais pārstāvis Irākā Žans Kubiss. Viņš paudis, ka kritušo skaits ir šokējošs.

Kubiss apstiprina, ka pēc Irākas drošību spēku sniegtās informācijas, tie darot visu iespējamo, lai novērstu lielākus civiliedzīvotāju upurus Mosulas kampaņas laikā. Nereti šo darbību dēļ pati armija cieš lielākus zaudējumus.

"Sarkanais Krusts" brīdinājis, ka Mosulas kampaņa vēl varētu prasīt mēnešus, apdraudot aptuveni 1,5 miljona Mosulā joprojām dzīvojošo cilvēku dzīvību un veselību. Aptuveni 77 000 pilsētu ir jau pametuši, bet liela daļa jau atbrīvo pilsētas daļu iedzīvotāji pēc armijas ieteikuma drošības apsvērumu dēļ palikuši mājās.

Iepriekš ANO brīdināja, ka Mosulā aptuveni miljons cilvēku ir palikuši bez ūdens apgādes pēc tam, kad kaujās sabojāts pilsētas galvenais ūdensvads. Bojātā vieta atrodas dziļi "Daesh" kontrolētajās teritorijās, nepieļaujot tā drīzu salabošanu. Pagaidām ūdens tiek piegādāts ar kravas automašīnām, bet apgāde neesot pietiekama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!