Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien norādījusi, ka Vācijas armijas stāvoklis nav apmierinošs, un aicināja palielināt militāros izdevumus.

Uzrunājot partijas biedrus pasākumā Berlīnē, Merkele sacīja, ka Vācijas armijai acīmredzami trūkst naudas.

Kanclere uzsvēra, ka situācija ir jāuzlabo, bet to nebūs iespējams izdarīt, samazinot militāros līdzekļus.

Ministriju un parlamenta ziņojumos šogad tika secināts, ka Vācijas zemūdenes, militārās lidmašīnas un ieroči ir sliktā stāvoklī, kas ir sekas militāro izdevumu pakāpeniskai samazināšanai pēc Aukstā kara.

Tikmēr valdībā pastāv domstarpības jautājumā par līdzekļu piešķiršanu armijai.

Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs, kurš pārstāv sociāldemokrātus, pagājušajā nedēļā izsauca aizsardzības ministres Urzulas fon der Leienas dusmas, paziņojot par ilgtermiņa budžeta plānu, kura ietvaros militārie izdevumi 2019. gadā pieaugtu, bet pēc tam atkal samazinātos.

Ministre rakstiski apstrīdēja Šolca plānu, norādot, ka tas pārkāpj februārī noslēgto koalīcijas vienošanos starp konservatīvajiem un sociāldemokrātiem.

Merkele norādīja, ka Vācijas pašreizējais militāro izdevumu līmenis bieži raisa jautājumu, vai Vācija nopietni attiecas pret NATO nosprausto mērķi palielināt izdevumus aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

"Es esmu ļoti priecīga, ka varējām ierakstīt koalīcijas līgumā, ka jūtam saistības pret šiem Velsas [samita] mērķiem, kuriem visi piekrita," sacīja Merkele.

Taču Šolcs paziņojis, ka nodokļu aplēses liecina, ka līdz 2022. gadam papildu līdzekļu būs maz, un šī nauda būs jāizmanto, lai samazinātu ienākumu nodokli, sākot no 2019. gada, un šogad palielinātu investīcijas digitalizācijas jomā par 2,4%.

Aizsardzības ministrija Šolca sacīto vēl nav komentējusi. Ministrija apgalvo, ka koalīcijas vienošanās paredz atvēlēt papildu līdzekļus ārpolitikai, drošībai un attīstībai.

Šolca plāni arī nesakrīt ar koalīcijas līgumā pausto apņemšanos nodrošināt, ka aizsardzības izdevumi un palīdzība attīstībai nesarūk, rēķinot procentos no kopējās ekonomikas.

Jaunais ASV vēstnieks Vācijā trešdien vēstniecības darbiniekiem sacīja, ka viņa prioritāte būs panākt, lai Vācijas valdība palielina finansējumu NATO kolektīvajām aizsardzības vajadzībām, atklāja kāds avots ASV diplomātiskajā dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!