Vācu puse kategoriski atteikusies kancleres Angelas Merkeles Kijevas vizītes grafikā iekļaut golodomora upuru memoriāla apmeklējumu, otrdien ziņo laikraksts "Ukrainas komersants".

Merkeles vizīte Kijevā notika pirmdien. Kā informē laikraksts, pārrunas par kancleres vizīti Ukrainā norisinājās gandrīz trīs gadus, bet principiāla vienošanās tika panākta tikai šī gada pavasarī. Turklāt, saskaņojot programmu, ukraiņu pusei nācās piekāpties daudzos jautājumos.

No vizītes programmas nācās izslēgt golodomora upuru memoriāla apmeklējumu, ko parasti apmeklē visi ārzemju viesi, kas atbraukuši uz Ukrainu. Turklāt pēc vācu puses prasības tikšanās laikā ar valsts prezidentu Viktoru Juščenko piedalījās arī premjerministre Jūlija Timošenko.

Jau ziņots, ka 2006. gadā Ukrainas parlaments golodomoru atzina par ukraiņu tautas genocīdu. Ukrainas varas iestādes apgalvo, ka 1932.-1933. gada masveida bada laikā visvairāk no padomju represijām cieta tieši ukraiņi. Turpretī Krievija un vēl vairākas citas valstis pret šādu formulējumu iebilst, jo badā cieta arī citas PSRS tautas un tas izplatījās arī ārpus Ukrainas PSR robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!