Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele, uzņemot Afganistānas prezidentu Ašrafu Ghani, trešdien nepārprotami norādīja, ka vairumam afgāņu imigrantu netiks piešķirts patvērums.

Lai gan daži afgāņi, kam draud tiešas briesmas, jo viņi strādājuši Afganistānā izvietotā vācu militārā kontingenta labā, patvērumu saņems, tiem, kas ieradušies vienkārši "labākas dzīves" meklējumos, būs jādodas atpakaļ, uzsvēra Merkele.

Gadījumos, kad cilvēkus doties ceļā pamatā motivējuši ekonomiski faktori, nevis tiešs apdraudējums dzīvībai vai veselībai, "mums būs jāsūta šie ļaudis atpakaļ uz Afganistānu," kopīgās preses konferences laikā piebilda Vācijas kanclere.

Viņa norādīja, ka aptuveni 1000 vīru lielais NATO komandētais vācu kontingents turpinās apmācīt Afganistānas drošības spēkus, galveno uzmanību pievēršot cilvēku kontrabandistiem un viltotu pasu izplatīšanas tīkliem.

Arī Ghani atzina, ka cilvēku kontrabanda ir "šausmīgs un ļoti dārgs process", piebilstot, ka cilvēkiem par došanos nelikumīgajā un riskantajā ceļā uz Eiropu nākas maksāt 20 līdz 25 tūkstošus ASV dolāru.

Merkele norādīja, ka būtiskākā alternatīva kļūšanai par bēgli ir palikšana "drošajās zonās", kas izveidotas pārvietotajām personām pašā Afganistānā un uz kurām iespējams koncentrēt starptautiskās palīdzības līdzekļus.

"Lai gan ir teritorijas ar zemu drošību, Afganistānā ir arī reģioni, kas sniedz augstu un atbilstošu drošību," uzsvēra kanclere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!