Foto: AFP/Scanpix
Vācijas kanclere Angela Merkele izteica bažas par vienotas Eiropas valūtas stabilitāti Grieķijas finanšu krīzes dēļ, vēsta "Deutsche-Welle".

"Eiro acīmredzot pārdzīvo sarežģītāko periodu kopš izveidošanas brīža," svētdien intervijā televīzijai ARD atzina Merkele.

Vaicāta, vai Vācija sniegs Grieķijai daudzmiljardu finansiālo palīdzību un vai tāpēc ir gaidāma jaunas izdevumu sadaļas parādīšanās Vācijas budžetā, kanclere kategoriski atbildēja: "Nē, nekādā gadījumā."

Viņa uzsvēra, ka pašlaik tiek izskatīti iespējamie varianti palīdzības sniegšanai Grieķijai no Eiropas Savienības (ES) puses, bet citi lēmumi pieņemti netika. Pēc Merkeles vārdiem, līgums par ES izveidošanu aizliedz "izpirkt" atsevišķu valstu parādus.

Labākā palīdzība no Vācijas puses ir atgādināt Grieķijai par "nepieciešamību pildīt mājas darbus", uzskata vācu valdības vadītāja. Viņa arī izteica pateicību valdībai Atēnās par "ļoti vīrišķīgiem pasākumiem finanšu tēriņu taupības ziņā", lai atveseļotu valsts budžetu.

Kā vēstīts, Grieķijas budžeta deficīts patlaban veido 12,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas vairāk nekā četras reizes pārsniedz ES noteikto limitu 3% no IKP apmērā.

Grieķijas krīze jau ievērojami sadārdzinājusi valsts aizdevumu izmaksas, kā arī radījusi bažas par Atēnu maksātnespēju un līdzīgas situācijas attīstību citās eirozonas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!