Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vācijas kanclere Angela Merkele šorīt telefonsarunā ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu norādījusi, ka iespējamība, ka Eiropas Savienība (ES) akceptēs Džonsona piedāvāto breksita vienošanos, ir "ārkārtīgi mazticama".

Merkele norādīja, ka Ziemeļīrijai būtu uz visiem laikiem jāpaliek ES muitas savienībā, lai vienošanos varētu noslēgt. Džonsons šādam kompromisam nav gatavs.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks tikmēr aicinājis Lielbritāniju pateikt, ko tā vēlas panākt breksita jautājumā, piebilstot, ka runa nav par uzvaru "kaut kādās stulbās sacensībās par to, kurš ir vainīgs".

Tusks pārmeta Džonsonam, ka viņš neuztver sarunas pietiekami nopietni.

Anonīms avots britu valdībā atklājis, ka Džonsons darīs visu, lai novērstu breksita atlikšanu.

Žurnāls "British Spectator" citēja anonīmo avotu sakām, ka Džonsons nevēlas Lielbritānijas izstāšanos no ES bez vienošanās, bet uzskata, ka sarunas ar ES nevirzās uz priekšu.

"Ja turpmākajās pāris dienās šī vienošanās nomirs, tad tā netiks atdzīvināta," norādīja avots.

Gan Merkeles izteikumi, gan anonīmā avota ziņotais vedina domāt, ka šonedēļ ir Lielbritānijas un ES pēdējā iespēja panākt vienošanos par izstāšanās nosacījumiem.

Džonsona birojs nav nedz apstiprinājis, nedz noliedzis anonīmā avota ziņoto.

Lielbritānijas valdība šodien grasās publiskot plānu bezvienošanās breksita gadījumam.

Džonsons ir apsolījis, ka Lielbritānija izstāsies no ES ne vēlāk kā 31.oktobrī neatkarīgi no tā, vai būs panākta vienošanās ar bloku par izstāšanās nosacījumiem.

Taču Lielbritānijas parlaments ir pieņēmis likumu, kas paredz iespēju likt premjerministram lūgt ES atlikt breksitu, ja līdz 19.oktobrim netiks panākta vienošanās par izstāšanos. Džonsons nav paskaidrojis, kā domā izvairīties no šī soļa, ja vienošanos neizdosies panākt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!