Foto: Reuters/Scanpix

Nelegālo imigrantu krīze ir pārbaudījums ideāliem Eiropas Savienības (ES) sirdī, pirmdien paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele, aicinot pārējās ES valstis vairāk iesaistīties krīzes risināšanā.

Kanclere sacīja, ka imigrantu pieplūdums radījis Vācijai milzīgu izaicinājumu, kas drīzumā netiks atrisināts, un aicināja pilsoņus izrādīt elastību un pacietību.

"Mums priekšā milzīgs nacionāls izaicinājums. Tas būs galvenais izaicinājums ne tikai turpmākās dienas vai mēnešus, bet ilgu laika periodu," preses konferencē Berlīnē paziņoja Merkele.

Viņa aicināja ieviest kvotas nelegālo imigrantu sadalīšanai pa ES valstīm.

"Ja Eiropa cietīs neveiksmi bēgļu jautājumā, ja šī ciešā saikne ar universālajām pilsoņu tiesībām tiks sarauta, tad tā nebūs Eiropa, ko mēs vēlamies," viņa piebilda, aicinot pārējās bloka valstis uzņemt savu daļu imigrantu.

Merkele sacīja, ka Vācijai bija nepieciešams vairāk imigrantu, lai kompensētu darbaspēka trūkumu. Viņa uzsvēra, ka jaunais imigrācijas likums bija Vācijas interesēs, bet piebilda, ka jārīkojas visai Eiropai kā veselumam.

Kanclere uzsvēra, ka visiem pienācis laiks vienkārši atzīt, ka pašreizējā situācija nav apmierinoša, un piebilda, ka Šengenas vienošanās var tikt apšaubīta, ja Eiropa nespēs vienoties par taisnīgu bēgļu sadali.

Tomēr Merkele pauda pārliecību, ka Eiropa stāsies pretī šim izaicinājumam, un atgādināja par lieliem izaicinājumiem pagātnē, piemēram, 2008.gada banku krīzi.

Tikmēr viņa aicināja vāciešus būt elastīgiem un pacietīgiem.

Merkele paziņoja, ka viss likuma spēks tiks vērsts pret tiem, kas apvainos vai uzbruks imigrantiem, un aicināja vāciešus nesekot tiem, kas aicina uz naidīgām demonstrācijām.

Viņa uzsvēra, ka, neskatoties uz nesenajiem protestiem pret imigrantiem un pieaugošajiem uzbrukumiem, Vācijā daudz vairāk ir to cilvēku, kas vēlas bēgļiem palīdzēt.

Vācija - Eiropas lielākā ekonomika - kļuvusi par ilgotāko nelegālo imigrantu gala mērķi Eiropas Savienībā (ES). Gaidāms, ka šogad patvērumam Vācijā pieteiksies 800 000 imigrantu, kas ir četras reizes vairāk nekā 2014.gadā.

Merkele paziņoja, ka Vācija 24.septembrī nāks klajā ar pasākuma kopumu imigrantu krīzes risināšanai valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!