Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien pauda pārliecību, ka Lielbritānija ierosinās Lisabonas līguma 50. pantu, lai oficiāli sāktu izstāšanās procesu no Eiropas Savienības (ES).

"Esmu pilnīgi pārliecināta, ka pieprasījums [sākt sarunas par izstāšanos] tiks iesniegts," Merkele sacīja Vācijas sabiedriskajai raidorganizācijai ZDF.

"Nākamajā solī viņi [Lielbritānija] iedarbinās 50. pantu, ko viņi vēlas darīt tikai tad, kad būs jauns premjerministrs," sacīja Vācijas kanclere un piebilda, ka "es principiāli pieņemu, ka viņi to izdarīs".

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons no Konservatīvās partijas ir paziņojis par atkāpšanos no amata, lai oficiāli izstāšanās procesu sāktu viņa pēctecis.

ES līguma 50. pants attiecas uz divu gadu procesu, kurā ir jāpabeidz izstāšanās no bloka.

Konservatīvā partija savu jauno līderi, kas kļūs par Kamerona pēcteci, izvēlēsies 9. septembrī. Uz amatu ir divas kandidātes: iekšlietu ministre Terēza Meja un enerģētikas valsts ministre Andrea Ledsema.

Pēc 23. jūnijā notikušā referenduma, kurā 51,9% nobalsojušo atbalstīja Lielbritānijas aiziešanu no bloka, Merkele uzstāja, ka Lielbritānijai ir nepieciešams laiks, lai izlemtu par tālāko rīcību, tomēr jau drīz pēc tam viņa pievienojās citu ES līderu aicinājumam pēc iespējas ātrāk sākt izstāšanās procesu, lai novērstu neskaidrības.

Daži novērotāji pieļauj, ka Lielbritānija varētu vilcināties un oficiāli izstāšanos nemaz neuzsākt, jo pēc konsultatīvā referenduma sākās plašas debates par to, vai tas ir uzskatāms par saistošu, ņemot vērā, ka starpība starp palikšanas un aiziešanas no ES atbalstītājiem bija neliela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!