Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņoja, ka rekordlielā bēgļu plūsma mainīs valsti, kuru ārvalstīs pašlaik daudzi uzskata par vietu cerībai.

"Tas, ko pašlaik piedzīvojam, ir kas tāds, kas pārņems un mainīs mūsu valsti tuvāko gadu laikā," viņa teica pēc tam, kad nedēļas nogalē vien Vācijā ieradās 20 tūkstoši migrantu.

"Mēs vēlamies, lai pārmaiņas būtu pozitīvas, un mēs ticam, ka varam to sasniegt," piebilda Vācijas kanclere.

Merkele par "ļoti aizkustinošām" un "elpu aizraujošām" nosauca spontānās solidaritātes izpausmes, kad simtiem Vācijas iedzīvotāju dzelzceļa stacijās sagaidīja no kara Sīrijā un citur bēgošās ģimenes ar dāvanām un draudzīgiem sveicieniem.

"Tas ir kaut kas ļoti vērtīgs, jo īpaši, ņemot vērā mūsu vēsturi," viņa teica, paužot prieku, ka "Vācija ir kļuvusi par valsti, kuru daudzi cilvēki ārzemēs saista ar cerību".

Viņa uzsvēra, ka citām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir jāuzņem vairāk migrantu, jo "tikai ar kopīgu Eiropas solidaritāti, mēs varam gūt panākumus šajos pūliņos".

Merkele aicināja "uz solidaritāti balstītu un godīgu bēgļu sadali" un teica, ka "Eiropai, kas ir balstīta uz vērtībām, tagad ir sevi jāparāda".

Vācijai, kur šogad gaidāma 800 tūkstošu - četras reizes vairāk nekā pērn - patvēruma meklētāju pieteikumu saņemšana, nākamgad saistībā ar migrantu pieplūdumu varētu būt jāpalielina izdevumi šai jomai par desmit miljardiem eiro.

"Tāda kārtība man nešķiet neticama," viņa teica kopīgajā preses konferencē ar vicekancleru sociāldemokrātu Zigmāru Gabrielu.

Merkeles vadīto skristīgo demokrātu un sociāldemokrātu valdošā koalīcija ir solījusi migrantu uzņemšanai papildu sešus miljardus eiro 2016.gada federālajā budžetā. Pārējo naudu plānots iegūt no valsts un pašvaldību līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!