Foto: LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien savas partijas panākumus Bundestāga vēlēšanās raksturoja kā "spēcīgu balsojumu" par labu vienotai Eiropai, vienlaikus solot, ka viņas stratēģija krīzes pārvarēšanai nemainīsies.

"Tas bija spēcīgs balsojums par labu vienotai Eiropai," žurnālistiem Kristīgo demokrātu partijas galvenajā mītnē sacīja kanclere.

Vaicāta, vai Vācija tagad kļūs elastīgāka savās prasībās Eiropas partneriem attiecībā uz strukturālajām reformām un līdzsvarotu budžeta politiku, viņa atbildēja: "Mūsu Eiropas politikas kurss nemainīsies."

"Mums no šīs krīzes ir jāizkļūst spēcīgākiem," sacīja Merkele.

Vācija pirms aptuveni desmit gadiem tika uzskatīta par "Eiropas slimo vīru", bet tagad tā ir Eiropas Savienības (ES), "stabilitātes enkurs". "Arī citi to var sasniegt," uzsvēra kanclere.

Merkele, būdama ES lielākās tautsaimniecības līdere, uzstājusi, lai problēmu māktās eirozonas valstis apmaiņā pret palīdzību īsteno nopietnas reformas un samazina budžetu.

Dzimtenē kanclere izpelnījusies vēlētāju atzinību, bet parādu un recesijas mākto valstu ielās - tādās kā Grieķija un Spānija - viņa tiek bargi pelta.

Merkeles vadītā Kristīgo demokrātu savienība kopā ar Bavārijas partneriem - Kristīgo sociālistu savienību - (CDU/CSU) svētdien Bundestāga vēlēšanās ieguva 41,5% balsu, sociāldemokrāti (SPD) - 25,7%, kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie") - 8,6% un "zaļie" - 8,4%. Citas partijas nav pārvarējušas 5% barjeru un parlamentā nav iekļuvušas.

Bundestāgā, kurā pavisam ir 630 vietas, kristīgie demokrāti būs pārstāvēti ar 311 deputātiem, sociāldemokrāti - ar 192, "Die Linke" - ar 64, bet "zaļie" - ar 63 deputātiem.

Merkele pirmdien paziņoja, ka ir atvērta koalīcijas sarunām ar sociāldemokrātiem, vienlaikus neizslēdzot iespēju, ka sarunas varētu tikt risinātas arī ar "zaļajiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!