Vācijas kanclerei Angelai Merkelei svētdien paredzēta vēsturiska tikšanās ar Dalailamu, kas izraisījusi spriedzi attiecībās ar Ķīnu un likusi tai atcelt vismaz vienu oficiālu pasākumu.
Ķīnas Ārlietu ministrija uzaicinājusi Vācijas vēstnieku Pekinā sniegt paskaidrojumu par šo tikšanos, kas būs pirmā reize, kad trimdā dzīvojošo Tibetas garīgo līderi pieņem Vācijas kanclers, taču Berlīne nav pakļāvusies spiedienam atsaukt Merkeles ielūgumu.

"Tikšanās notiks, ielūgums ir spēkā un kanclere nodeva šo ielūgumu ar nodomu," piektdien paziņoja valdības pārstāvja vietnieks Tomass Štēgs.

Pēc viņa teiktā, valdība ir pārliecināta, ka šīs tikšanās "netraucēs Vācijas un Ķīnas labajām attiecībām un sadarbībai" tikai dažas nedēļas pēc Merkeles vizītes Ķīnā.

Tieslietu ministrija paziņoja, ka Ķīnas amatpersonas "tehnisku iemeslu dēļ" atcēlušas tikšanos ar saviem Vācijas kolēģiem jautājumā par patentu tiesību aizsardzību, kas bija paredzēta svētdien Minhenē.

Intervijā Vācijas laikrakstam "Sueddeutsche Zeitung" Dalailama teica, ka viņš nedusmojas par Ķīnas nostāju, bet uzskata to par augstprātīgu.

"Tā vienkārši ir Ķīnas attieksme. Tā ir varas augstprātība. Pekina iejaucas Vācijas iekšējās lietās, pieprasot, lai kanclere netiekas ar mani," viņš teica.

"Lai kurp es dotos, Ķīna protestē. Ķīnieši vienkārši pārbauda, cik tālu viņi var iet. Tāpēc es nedomāju, ka mana tikšanās ar Merkeles kundzi uz ilgu laiku negatīvi ietekmēs Ķīnas un Vācijas attiecības."

Viņš teica, ka esot "laimīgs" par šo ielūgumu un kanclere uz viņu atstājusi iespaidu. Viņš ticies ar Merkeli arī iepriekš, kad viņa vēl bija opozīcijas politiķe.

"Merkeles kundzē es novērtēju viņas nelokāmo uzticību cilvēktiesībām un reliģiskajai brīvībai, kā arī viņas iesaistīšanos vides jautājumu risināšanā. Varbūt tāpēc viņa vēlas tikties ar mani par spīti Ķīnas spiedienam," viņš sacīja.

Budistu līderis vada Tibetas trimdas valdību Indijā kopš 1959.gada. Viņš pauda pārliecību, ka Ķīnas politikai pret šo 1950.gadā okupēto Himalaju reģionu būs jāmainās.

"Patlaban Ķīnas valdībai ir radusies dilemma par Tibetu. Jūtīgākie no valsts politiskajiem līderiem saprot, ka viņu tēls ārpasaulē lielā mērā ir atkarīgs no viņu attieksmes pret Tibetu."

Dalailamu pagājušajā nedēļā pieņēma Austrijas kanclers Alfrēds Gūzenbauers, un viņam bijušas sarunas ar vairākiem citiem politiskajiem līderiem, arī ar ASV prezidentu Džordžu Bušu, ar kuru viņš ticies trīs reizes.

Dalailama 1989.gadā saņēma Nobela miera prēmiju par nevardarbīgo pieeju attiecībām ar Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!