Foto: Sputnik/Scanpix

Kiberuzbrukumi no Krievijas kļuvuši par tik ikdienišķu parādību, ka Vācijai nākas mācīties ar tiem sadzīvot, otrdien atzina kanclere Angela Merkele.

Ar šo paziņojumu viņa nāca klajā pēc pārdzīvotā plašā hakeru uzbrukuma, kurā kopš svētdienas cietis gandrīz miljons "Deutsche Telekom" klientu, kas palikuši bez piekļuves tīmeklim.

Merkele norādīja, ka nezina, kas stāv aiz šī uzbrukuma, taču piebilda, ka "šādi kiberuzbrukumi vai hibrīdkonflikti, kā tie tiek dēvēti Krievijas doktrīnā, tagad ir mūsu ikdienas dzīves sastāvdaļa, un mums jāmācās tikt ar tiem galā".

"Mums jāinformē cilvēki un skaidri jāpauž sava politiskā pārliecība," uzsvēra kanclere, mudinot vāciešus "neļaut sevi aizkaitināt" ar šādiem paņēmieniem.

"Jums vienkārši jāzina, ka tāda lieta pastāv, un jāmācās ar to sadzīvot," žurnālistiem norādīja Merkele.

Jau iepriekš novembrī viņa izteicās, ka Krievijas organizēti kiberuzbrukumi var ietekmēt nākamgad gaidāmās Vācijas Bundestāga vēlēšanas.

Viņas brīdinājumam otrdien piebalsoja ārējā izlūkdienesta vadītājs Bruno Kāls.

"Eiropa, un īpaši Vācija, ir šādu traucējumu fokusā," sarunā ar laikrakstu "Sueddeutsche Zeitung" norādīja Kāls.

Viņš piebilda, ka ir pazīmes, kas liecina, ka kiberuzbrukumi tiek rīkoti ar vienu vienīgu nolūku - "sēt politisko nedrošību".

Tikmēr laikraksts "Tagesspiegel" norāda uz saikni starp uzbrukumu "Deutsche Telekom" klientiem un Krieviju.

Uzbrukumā izmantoto ļaunatūru "Mirai" izstrādājis tas pats krievu hakeru grupējums "Sofacy", kas 2015.gadā organizēja uzbrukumu Vācijas parlamentam, vēsta laikraksts, brīdinot, ka notikušais varētu būt tikai mēģinājums pirms plašāka kiberuzbrukuma, kas varētu būt gaidāms nākamā gada jūlijā, kad Vācija rīkos G20 samitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!