Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien atklāja, ka vēlas izveidot jauno valdību līdz Berlīnes mūra krišanas 20.gadadienai veltītajām svinībām.

"Es vēlos sveikt daudzu ES valstu un valdību vadītājus un citus viesus, kas 9.novembrī ieradīsies uz mūra krišanas 20.gadadienas [svinībām], ar jaunu valdību," viņa pastāstīja žurnālistiem.

Saskaņā ar Vācijas konstitūciju jaunajam parlamentam jāsāk darbs mēneša laikā pēc vēlēšanām, kas šajā gadījumā ir 27.oktobris, norādīja Merkele.

"Es ticu, ka Vācija jauno valdību vēlas ātri, jo mūs (..) sagaida ļoti daudzi uzdevumi," viņa sacīja, atzīmējot uzvaru vēlēšanās, kas nodrošināja viņai otro termiņu kancleres amatā.

Merkele atklāja, ka septembra sākumā visus Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītājus uzaicinājusi uz Berlīnes mūra krišanas gadadienas svinībām.

Sagaidāms, ka starp svētku visiem būs Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns, Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Francijas vadītājs Nikolā Sarkozī.

Tāpat gaidāma arī toreizējā Padomju Savienības prezidenta Mihaila Gorbačova un bijušā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāra Kofi Anana ierašanās.

Visticamāk, svētku pasākumos nepiedalīsies ASV prezidents Baraks Obama, kurš apmeklēs samitu Āzijā. Viņa vietā ASV pārstāvēs bijušais prezidents Bils Klintons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!