Foto: AFP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele ir pārkāpusi savas konstitucionālās pilnvaras, ielaižot valstī vairāk nekā miljonu patvēruma meklētāju, atzinis viens no ietekmīgākajiem Vācijas juristiem.

"Kā vienpersonisks lēmums tas bijis pašpilnvarojuma akts," laikrakstā "Kölnischer Stadt Anzeiger" trešdien publicētajā komentārā atzinis bijušais Ziemeļreinas-Vestfālenes Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Mihaels Bertrams.

Merkeles "atvērto durvju" politika bija pilna līdzjūtības, taču tai tūka jebkāda plāna, piebildis bijušais tiesnesis.

Demokrātijā visi nozīmīgie lēmumi atrodas tautas izraudzīto pārstāvju ziņā, uzsver Bertrams, norādot, ka Konstitucionālā tiesa, piemēram, atzinusi, ka galavārds par Vācijas armijas iesaistīšanu karadarbībā sakāms parlamentam.

"Ja militāro Misiju Mali varēja sākt vienīgi ar parlamenta atļauju, tad tāda noteikti nepieciešama, ja runājam par simtiem tūkstošu bēgļu uzņemšanu," uzsvēris jurists.

Viņš ir jau otrais konstitucionālo tiesību eksperts, kas pēdējo dienu laikā kritizējis Merkeles piekopto imigrācijas politiku.

Bijušais federālās Konstitucionālās tiesas tiesnesis Ūdo Di Fābio otrdien paziņoja, ka Bavārijas zemei ir tiesības vērsties tiesā, apstrīdot centrālās valdības "atvērto durvju" politiku.

Bavārija nolīgusi Di Fābio, kas no 1999. līdz 2011. gadam bija Konstitucionālās tiesas tiesnesis, lai tas sagatavotu juridisku atzinumu par Vācijas īstenoto imigrācijas politiku.

Savā atzinumā bijušais tiesnesis norādījis, ka valdības pienākums ir garantēt Vācijas robežu drošību un kontrolēt imigrantu plūsmu, vēsta laikraksts "Die Welt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!