Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas Kancleres Angelas Merkeles kancelejas vadītājs Pēters Altmaiers atzinis, ka pret imigrāciju noskaņotās eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) panākumos pagājušās nedēļas vēlēšanās vainojami sociāldemokrātu (SPD) līderi.

Intervijā žurnālam "Focus" Altmaiers norādījis, ka līdzšinējais ārlietu ministrs Merkeles kabinetā Zigmārs Gabriēls un SPD kandidāts uz kanclera amatu Martins Šulcs pārliecinājuši vēlētājus, ka valdība "visu dara bēgļu labā, bet neko – vāciešu labā".

"Šīs debates bija ūdens uz AfD dzirnavām," uzsvēris Altmaiers, piesaucot Merkeles īstenotās imigrācijas politikas kritiku no Šulca un Gabriēla puses.

Savas kampaņas laikā Šulcs nosodīja Merkeli par lēmumu 2015. gada septembrī atvērt Vācijas robežas faktiski nekontrolētai nelegālo imigrantu plūsmai, pirms tam neveicot atbilstošas konsultācijas ar citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Šulcs Merkelei pārmeta arī nepietiekami stingru nostāju pret tām ES dalībvalstīm, kas atsakās uzņemt patvēruma meklētājus Eiropas Komisijas (ES) uzspiesto kvotu ietvaros.

Pateicoties sabiedrības neapmierinātībai ar milzīgo imigrantu pieplūdumu, AfD pagājušajā svētdienā notikušajās vēlēšanās spēja izcīnīt trešo lielāko pārstāvniecību Bundestāgā, kļūstot par pirmo parlamenta apakšpalātā iekļuvušo partiju pēdējā pusgadsimta laikā, kas politiskajā spektrā atrodas pa labi no Merkeles vadītajiem konservatīvajiem (CDU/CSU).

Lai gan CDU/CSU vēlēšanās uzvarēja, viņu sniegums bija vājākais kopš 1949. gada, un salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām 2013. gadā atbalsts konservatīvajiem saruka par vairāk nekā astoņiem procentpunktiem.

Tajā pašā laikā arī SPD cieta smagāko sakāvi Vācijas pēckara vēsturē un pēc vēlēšanām paziņoja, ka neturpinās darbu Merkeles vadītajā "lielajā koalīcijā" un pāries opozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!