Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien saskārās ar kritikas vilni viņas vadīto konservatīvo (CDU/CSU) rindās par piekāpšanos koalīcijas sarunās ar sociāldemokrātiem (SPD).

"Es domāju, ka tāda kabineta veidošana, kāds tas ir tagad, ir politiska kļūda," raidorganizācijai ARD uzsvēra biznesa intereses un Merkeles vadītos kristīgos demokrātus (CDU) pārstāvošais Bundestāga deputāts Kristians fon Štetens, kurš to īpaši attiecināja uz finanšu ministra posteņa atdošanu SPD. "Finanšu ministrijas atdošana CDU biedros entuziasmu neraisīs," viņš piebilda.

"Fū! Vismaz mums joprojām ir kanclera amats," tviterī ironisku piezīmi izteica CDU deputāts Olavs Gutings. "Kanclere par katru cenu," titullapā paziņojis Vācijas laikraksts "Bild". "Merkele SPD uzdāvina valdību," komentē avīze.

Atteikšanās no Finanšu ministrijas demonstrē augsto cenu, ko konservatīvie samaksājuši, lai atjaunotu "lielo koalīciju", kas Vācijā pie varas bijusi kopš 2013. gada, un nodrošinātu Merkelei ceturto termiņu kanclera amatā.

Koalīcijas vienošanās arī paredz, ka SPD saglabās kontroli pār ārlietu, tieslietu un nodarbinātības un sociālās labklājības ministrijām.

Merkeles sabiedrotā Jūlija Klēknere bija spiesta aizstāvēt koalīcijas vienošanos. "Mēs esam saglabājuši vēlēšanu kampaņas laikā dotos solījumus," viņa uzsvēra raidorganizācijai "Bayerischer Rundfunk". "Ģimenēm ir paredzēts ievērojami lielāks atbalsts. Mēs saglabāsim stabilu budžetu. Jaunas aizņemšanās nenotiks, bet netiks arī paaugstināti nodokļi," viņa piebilda.

Jādomā, ka nemiers CDU rindās ietekmēs 26. februārī plānoto partijas kongresu, kas sasaukts, lai balsotu par panākto koalīcijas vienošanos. Kongress var kļūt par nopietnu pārbaudījumu Merkeles politiskajai autoritātei pēc 12 gadiem kanclera krēslā.

CDU Bavārijas sabiedroto - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - līderis Horsts Zēhofers tikmēr vērsa uzmanību uz SPD lielo vēlmi iegūt finanšu, ārlietu, kā arī nodarbinātības un sociālās labklājības ministra portfeli. SPD bija "ļoti uzstājīga, ka vēlas šīs trīs ministrijas [un] ka pretējā gadījumā viņi valdībai pievienoties nevar", reportieriem atzina Zēhofers.

CSU vadība ceturtdien jau apstiprinājusi jauno koalīcijas vienošanos. Jau vēstīts, ka konservatīvie un SPD trešdien panāca vienošanos par jaunās valdības izveidi.

Tomēr koalīcijas līguma saskaņošana vēl nav pielikusi punktu ieilgušajam jaunās valdības veidošanas procesam pēc pagājušā gada septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, jo jebkura vienošanās vēl jāapstiprina SPD ierindas biedriem partijas iekšējā referendumā.

Centriski kreisās partijas 460 000 biedru balsojums par 170 lappuses biezo dokumentu tiek uzskatīts par neprognozējamu, jo liela to daļa nevēlas vēl četrus gadus redzēt SPD kā jaunāko partneri Merkeles vadītā valdībā.

SPD balsojuma rezultāti gaidāmi 4. martā. Ja sociāldemokrāti tomēr noraidīs atgriešanos "lielajā koalīcijā", Merkelei atliks vienīgi iespēja uzņemties mazākuma valdības vadību vai arī izsludināt jaunas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!