Foto: Reuters/Scanpix
Kopš ASV vadītā koalīcija sākusi bombardēt grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekus, sabiedrība lielā mērā ir aizmirsusi par brutālo pilsoņu karu Sīrijā, dodot iespēju prezidenta Bašara al Asada spēkiem brīvāk vērsties pret saviem pretiniekiem.

Valdība pret savā kontrolē neesošajām teritorijām piekopj kolektīvās sodīšanas stratēģiju, ielencot veselas pilsētas, liedzot pārtikas piegādes iedzīvotājiem un izmantojot neprecīzus ieročus, skaidro žurnāls "Foreign Policy".

Viszināmākie no tiem ir bēdīgi slavenās mucu bumbas, kas ir kļuvušas par Sīrijas režīma zvērību simbolu. Tās ir ar sprāgstvielām, degvielu un metāla šrapneļiem pildītas mucas, degvielas tvertnes vai gāzes baloni, kurus parasti nomet no helikopteriem.

Ierocis ir lēts, postošs un neprecīzs. Cilvēktiesību aizstāvji to pielietošanu uzskata par kara noziegumu.

"Cilvēki Sīrijā tagad ienīst sauli. Jo saulaina diena nozīmē, ka militārie lidaparāti var brīvi lidot un bombardēt vairāk mērķu, nogalināt vairāk cilvēku," videointervijā sociālās kampaņas ietvaros stāsta kāds no Sīrijas aizbēdzis ārsts, kurš drošības nolūkos identificēts tikai ar vārdu Madžeds.

Viņš apraksta, cik briesmīgas ir aptuveni 30 sekundes, kuru laikā zemi sasniedz no helikoptera izmesta mucas bumba. Mediķis atklāj, ka, esot ASV, viņu joprojām pārņem bailes, izdzirdot helikoptera lidošanas skaņu.

Sīriešu ārsta emocionālā intervija veidota Sīrijas kampaņas ietvaros. Aktīvisti aicina pasaules mediķus palīdzēt pievērst sabiedrības un starptautisko organizāciju uzmanību, lai palīdzētu novērst mucu bumbu izmantošanu Sīrijā.

Sīrijas pilsoņu karš turpinās kopš 2011. gada pavasara. Tas sākās kā miermīlīgas demonstrācijas pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Nemierniekus, kas vēlas gāzt valdību, atbalsta Rietumi, savukārt Damaska var paļauties uz Maskavas atbalstu.

Tikmēr sarežģījumus un Rietumu bažas izraisa fakts, ka nemiernieku rindās lielu ietekmi ir guvuši radikālie islāmistu kaujinieki.
Vairāk nekā 200 000 cilvēku karā ir gājuši bojā, bet 11 miljoni pametušu savas mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!