Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pazīstamais Vācijas futbolists Mesuts Ezils paziņojis, ka vairs nespēlēs Vācijas izlasē. Kā galvenos šī lēmuma iemeslus futbolists min "necieņu" un "rasismu", ko izjutis no Vācijas futbola federācijas puses, raksta BBC.

"Pēc ilgām pārdomām, ar smagu sirdi paziņoju, ka neseno notikumu dēļ, vairāk nepārstāvēšu Vāciju starptautiskajā līmenī, kamēr izjutīšu rasismu un necieņu," savā paziņojumā izteicās Ezils.

Šī gada maijā Mesuts Ezils un cits Vācijas futbolists Ilkajs Gundogans tikās ar Turcijas prezidentu Radžepu Tajipu Erdoganu. Šī tikšanās izpelnījās asu kritiku gan no Vācijas futbola federācijas (DFB) puses, gan arī Vācijas politiķiem. DFB prezidents Reinhards Grindels, komentējot Vācijas futbolistu tikšanos ar Turcijas prezidentu, norādīja: "Futbols un Vācijas futbola federācija iestājas par vērtībām, kuras netiek pienācīgi ievērotas Turcijā. Tādēļ ir nepareizi, ka mūsu izlases spēlētāji ļauj ar sevi manipulēt Erdogana kampaņas laikā."

Ezils paziņoja, ka ir saņēmis naidīgas vēstules un ticis vainots Vācijas neveiksmīgajā sniegumā šī gada Pasaules kausā: "Es esmu vācietis, kad uzvaram, bet imigrants, kad zaudējam." Tāpat futbolists norādīja, ka jūtas nepieņemts Vācijas sabiedrībā par spīti tam, ka viņš maksā nodokļus, ziedo naudu labdarībai un kopā ar Vācijas izlasi 2014. gadā izcīnīja Pasaules kausu.

"Kādreiz vilku Vācijas kreklu ar lielu lepnumu, bet tagad tā vairs nav. Es jūtos, kā nevēlams un uzskatu, ka viss, ko esmu sasniedzis kopš 2009. gada ir aizmirsts," savu sašutumu neslēpa Ezils.

Vairāki Vācijas politiķi uzdeva jautājumus par Ezila lojalitāti Vācijas demokrātiskajām vērtībām pēc tam, kad tika publicēta fotogrāfija, kurā futbolists redzams kopā ar Turcijas prezidentu. Vācijas valdība nav slēpusi savu neapmierinātību ar Erdogana politiku, kas īstenota pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma 2016. gadā.

Pats Ezils uzstāj, ka atteikšanās no fotogrāfijas ar Turcijas līderi būtu uzskatāma par necieņas izrādīšanu savu priekšteču saknēm. "Šeit nebija runa par politiku vai vēlēšanām, tā bija cieņas izrādīšana manas ģimenes valsts augstākajai amatpersonai," skaidroja futbolists.

Īpašu kritiku savā paziņojumā Ezils veltīja DFB prezidentam Reinhardam Grindelam: "Es esmu vīlies, tomēr neesmu pārsteigts par tavām darbībām. 2004. gadā, būdams Vācijas parlamenta deputāts, tu izteicies, ka multikulturālisms ir mīts un meli, tāpat tu neatbalstīji likumdošanu par dubultpilsonību un kukuļdošanas sodīšanu, kā arī izteicies, ka Islāma kultūra ir pārāk iesakņojusies vairākās Vācijas pilsētās. Tas ir nepiedodami un neaizmirstami."

"Kad augstas DFB amatpersonas izturas pret mani tā, kā tās ir izturējušās, necienot manas Turcijas saknes un savtīgi izmantojot mani politiskai propagandai, tad visam ir jāpieliek punkts," izteicās futbolists.

Ezils Vācijas izlases sastāvā ir aizvadījis 92 spēles. Kopš 2011. gada, fanu balsojumā viņš piecas reizes ir atzīts par izlases gada labāko spēlētāju. Ezila spilgtākais sasniegums izlases sastāvā ir uzvara 2014. gada Pasaules kausā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!