Klusā okeāna baseinā tuvāko četru līdz sešu mēnešu laikā pastiprināsies postošā globālā klimatiskā parādība "La Ninja", nesot spēcīgākas musonu lietusgāzes un biežākas viesuļvētras, pirmdien paziņojusi Pasaules Meteoroloģijas organizācija.

"La Ninja" sāka iezīmēties jūlijā, nomainot savu pretmetu - "El Ninjo", ar ko tika skaidrota neparasti sniegainā ziema Eiropā un Ziemeļamerikā.
Kā žurnālistiem pastāstījis organizācijas klimata dienesta vadītājs Rupa Kumars Kolli, šobrīd "La Ninja" kļūst izteiktāka un var gaidīt, ka tā būs vidēji stipra vai pat stipra.

Šai klimatiskajai parādībai raksturīga būtiska ūdens virsmas temperatūras pazemināšanās Klusā okeāna austrumdaļas ekvatoriālajā rajonā, un tiek uzskatīts, ka parasti tā izraisa spēcīgas lietusgāzes Āzijā un Austrālijā, bargu salu Ziemeļamerikā un sausumu Dienvidamerikā.

Savukārt "El Ninjo", kas atkārtojas ik pēc dažiem gadiem, ir saistīts ar pakāpenisku Klusā okeāna ūdeņu sasilšanu, kuras dēļ vienu pasaules daļu piemeklē postošs sausums, kamēr citviet plosās vētras ar spēcīgām lietusgāzēm, kas izraisa plūdus. Pirms dažiem gadiem tas nesa sausumu Austrālijai un Indonēzijai, vētras Klusā okeāna rietumdaļas salām un ārkārtīgi spēcīgas lietusgāzes Āfrikas austrumdaļai.

Kā brīdina eksperti, tajos reģionos, kurus parasti skar "La Ninja", 2011.gada pirmajā ceturksnī gaidāmas jūtamākas laika pārmaiņas, tai skaitā aktīvākas nekā parasti musonu lietavas un intensīvāka Atlantijas viesuļvētru sezona.

Tomēr vienlaikus viņi norāda, ka šoreiz "La Ninja" var izpausties citādi nekā iepriekšējos gadījumos, lai gan šīs vasaras vidū tā aizsākās visai raksturīgi - ar spēcīgiem plūdiem Āzijas dienvidos.

"El Ninjo" un "La Ninja" veidojas sarežģītā mijiedarbībā starp mainīgajām okeāna straumēm un atmosfēru, bet pētniekiem joprojām nav izdevies nedz īsti izprast šo parādību ietekmi, kas sniedzas ārpus Klusā okeāna baseina robežām, nedz skaidri noteikt, kāda varētu būt to saistība ar klimata pārmaiņām.

Kā atzīmējis Pasaules Meteoroloģijas organizācijas pētījumu vadītājs Hasems Asrars, beidzamā pusgadsimta laikā musonu lietusgāzes kļuvušas intensīvākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!