Foto: stock.xchng
Pēc Lielbritānijas meteorologu datiem, 2010. gadā vidējā temperatūra pasaulē var sasniegt rekordaugstu līmeni, piektdien vēsta BBC.

Saskaņā ar prognozēm, vidējā temperatūra uz planētas nākamgad sasniegs 14,58 grādus pēc Celsija skalas, kas ir par 0,58 grādiem vairāk nekā ilgtermiņa vidējais līmenis.

Kā apgalvo eksperti, temperatūras paaugstināšanos veicinās ne tikai globālās klimata pārmaiņas, bet arī Klusā okeāna ūdeņu pasiltināšanās tropu joslā.

Pašlaik par temperatūras rekordu tiek uzskatīti 14,52% grādi pēc Celsija skalas, kas reģistrēti 1998. gadā.

"Saskaņā ar mūsu klimata speciālistu pēdējām prognozēm, temperatūra uz zemeslodes būs gandrīz par 0,6 grādiem augstāka nekā vidējie rādītāji 1961. - 1990. gados," teikts britu meteoroloģijas dienesta izplatītajā paziņojumā.

Rekordlielu temperatūras paaugstināšanos 1998. gadā izraisīja neticami spēcīga "El Ninjo" iedarbība, kas izraisa okeāna straumju izmaiņas un lietusgāzes un eventuāli - temperatūras paaugstināšanos visā pasaulē.

El Ninjo (spāņu: El Niño - mazulis) ir globāla rakstura dabas parādība - Klusā okeāna virsmas ūdeņu temperatūras pieaugums.

El Ninjo tā nosaukta tādēļ, ka parasti sākas ap Ziemassvētkiem un vietējiem Dienvidamerikas iedzīvotājiem tā asociējās ar Kristus dzimšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!