Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandes raidsabiedrība RTL paziņojusi, ka ir gūti jauni pierādījumi tam, ka Malaizijas pasažieru reisa MH17 lidmašīna pagājušā gada jūlijā notriekta ar pretgaisa aizsardzības raķeti, ziņo raidsabiedrība BBC.

Avārijas vietā atrasta metāla fragmenta analīze apstiprinājusi, ka tas nācis no Krievijas pretgaisa aizsardzības raķetes "Buk" kaujas galviņas. Nīderlandes iepriekšējās izmeklēšanas rezultātos, kas tika publicēti septembrī, norādīts, ka lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz klāja izjukusi, kad to caururbuši lielā ātrumā lidojoši objekti.

RTL norāda, ka šo fragmentu pirms vairākiem mēnešiem MH17 avārijas vietā atradis nīderlandiešu žurnālists Jeroens Akermans. Šo šrapneli pārbaudījuši starptautiski tiesu un ieroču eksperti, secinot, ka tas nāk no 9M317 "Buk" raķetes kaujas galviņas.

Kijeva un Rietumi ir apsūdzējuši Krieviju, ka tā Austrumukrainas prokrieviskajiem kaujiniekiem ir piegādājusi "Buk" raķešu sistēmu. To apstiprina arī aculiecinieki, foto un video pierādījumi. Tomēr Maskava to noliedz, atbildību par incidentu uzveļot Kijevai.

Reaģējot uz RTL atklājumu, Nīderlandes izmeklētāji paziņoja, ka katram pierādījumu fragmentam ir neapstrīdami jāpierāda tā saistība ar MH17, jo lidmašīna nokritusi karadarbības zonā.

Nīderlandes oficiālie izmeklēšanas rezultāti gaidāmi oktobrī.

Vēstīts, ka aģentūra "Reuters" nesen intervēja cilvēkus Austrumukrainā, kuri redzējuši, kā virs galvām lido izšauta raķete un kā avarē lidmašīna. 

2014. gada 17. jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem uz klāja.

Ukraina un tās Rietumu sabiedrotie notikušajā vaino kaujiniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu "Buk" sistēmas raķeti.

Video, foto un iedzīvotāju stāstītais liecina, ka 17. jūlijā "Buk" sistēma redzēta braucam no Krasnij Oktjabr aptuveni septiņus kilometrus tālāk esošajā Sņižnē. Tās precīzu atrašanās vietu lidmašīnas notriekšanas brīdī līdz šim nav izdevies pārliecinoši noskaidrot.

Maskavas atbalstītie kaujinieki savu vainu lidmašīnas notriekšanā noliedza, norādot, ka viņu bruņojumā nemaz nav "Buk" sistēmas. Savukārt Kremlis noliedz, ka piegādātu ieročus nemierniekiem. Kaujinieki un Krievija notikušajā vaino Ukrainu, izplatot versijas, ka incidenta brīdī gaisā redzēts Ukrainas iznīcinātājs.

Tikmēr Vašingtonas eksperti uzskata, ka Maskavas atbalstītie kaujinieki, visticamāk, MH17 notriekuši kļūdas dēļ, neapzinoties, ka tā ir pasažieru lidmašīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!