Foto: AP/Scanpix

Viens no bijušajiem Donbasa prokremlikso kaujinieku līderiem Igors Girkins (Strelkovs) paziņojis, ka neatzīst viņam izvirzītās apsūdzības pasažieru avioreisa MH17 notriekšanā 2014. gadā un negrasās sniegt liecības, vēsta aģentūra "Interfax".

"Es neatzīstu izvirzītās apsūdzības un neatzīstu, ka šie ļaudis ir tiesīgi mani apsūdzēt," paziņoja Girkins. Atbildot uz jautājumu, vai viņš ir gatavs liecināt lietas ietvaros, viņš norādījis: "Neesmu gatavs, pat ja mani tur nogādātu ar varu."

Nīderlandes prokuratūra 3. februārī oficiāli izvirzīja apsūdzības četriem aizdomās turamajiem MH17 notriekšanas lietā. Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad to notrieca virs prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijas. Visi 298 uz kāja esošie cilvēki gāja bojā.

Starptautiskā izmeklēšanas komanda (JIT), kuru vada Nīderlande, bet piedalās arī Beļģija, Ukraina, Austrālija un Malaizija, jau 2016. gadā secināja, ka MH17 tika notriekta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas ar no Krievijas piegādātu "Buk" iekārtu.

Par saistību ar pasažieru lidmašīnas notriekšanu, kas izraisīja 298 cilvēku nāvi, izmeklētāji 2019. gada jūnijā oficiālas apsūdzības izvirzīja Krievijas pilsoņiem Sergejam Dubinskim ar segvārdu Hmurijs, pulkvedim Oļegam Pulatovam ar segvārdu Gjurza, pulkvedim Igoram Girkinam jeb Strelkovam un Ukrainas pilsonim Leonīdam Harčenko ar segvārdu Krot.

Pirmdien šīm personām izvirzītas oficiālas apsūdzības. Tiesu plānots sākt 9. martā. Neviena no apsūdzētajām personām nav apcietināta.

Igors Girkins ir bijušais prokremlisko kaujinieku komandieris Donbasā un tā sauktās “Doņeckas tautas republikas” bijušais aizsardzības ministrs. Girkins savulaik bija Krievijas Federālā drošības dienesta virsnieks.

2014. gada augustā viņš atkāpās no "Doņeckas Tautas Republikas" "aizsardzības ministra" amataun devās atpakaļ uz Krieviju.

Girkins tiek uzskatīts par vienu no augstākajām Krievijas militārajām amatpersonām, kas MH17 katastrofas laikā atradās reģionā un uzturēja kontaktus ar Krieviju.

Saskaņā ar žurnālistiskās izmeklēšanas komandas “Bellingcat” iepriekš ziņoto Dubinskis un Pulatovs 2014. gadā atbildēja par raķešu iekārtas “Buk” transportēšanu no Krievijas uz Ukrainu.
Pulatovs ir Krievijas bruņoto spēku bijušas apakšpulkvedis, Ukrainas Drošības dienests (UDD) iepriekš ir publicējis noklausītas sarunas, kurās Pulatovs figurē ar segvārdu Gjurza. Pulatovs bijis atbildīgs par “Buk” iekārtas apsardzi.

Dubinskis strādājis Krievijas militārās izlūkošanas dienesta GRU labā un bijis Girkina vietnieks. Arī viņš uzturējis regulārus kontaktus ar Krieviju, uzskata izmeklētāji.

Pulatovs ir bijušais GRU specvienības karavīrs, Donbasā viņš bijis Doņeckas kaujinieku izlūkošanas dienesta vadītāja vietnieks.

Savukārt aizdomās turētajam Ukrainas pilsonim Harčenko nav militāras pagātnes, bet viņš Donbasā vadījis kaujas vienību, atklāja izmeklētāji.

Maskava, kas atbalsta un apbruņo kaujiniekus, savu un kaujinieku vainu MH17 traģēdijā kategoriski noliedz, notikušajā vainojot Kijevu.

Maskava arī bloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju par starptautiska tribunāla izveidi MH17 notriekšanas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!