Foto: EPA/Scanpix/LETA

Nīderlandes valsts prokuratūra lūgusi Krieviju izdot virs Ukrainas austrumiem notriektās reisa MH17 pasažieru lidmašīnas lietā aizdomās turēto Vladimiru Cemahu, kurš ieslodzīto apmaiņas ietvaros sestdien nogādāts Krievijā, ziņo portāls "Currenttime".

Nīderlande paudusi dziļu nožēlu par to, ka Ukraina aizdomās turamo MH17 lietā izdevusi Krievijai. Pirms nosūtīšanas uz Maskavu Cemahs tika nopratināts, bet izmeklēšanas grupa vēlētos viņu iztaujāt vēlreiz.

Cemahs bija prokremlikso kaujinieku pretgaisa aizsardzības komandieris tā saucamajā "Doņeckas tautas republikā", ko Kremļa atbalstītie spēki 2014. gadā nelikumīgi pasludināja Ukrainas austrumos. Viņš atbildējis par pretgaisa aizsardzību Sņižnes apkārtnē, kad tur 2014. gada 17. jūlijā tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing" ar 298 cilvēkiem uz klāja.

Cemahu jūnija beigās prpokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas daļā aizturēja un uz Kijevu nogādāja Ukrainas specdienesti.

Savukārt 7. septembrī viņš izdots Krievijai apcietināto personu apmaiņas darījuma ietvaros. Cemahs bija starp 35 personām, ko Ukraina izdeva Krievijai apmaiņā pret 35 ukraiņu, tostarp 24 Kerčā aizturēto jūrnieku un režisor Oļega Senņcova, atbrīvošanu.

Nīderlande pirms tam pauda bažas par Cemaha atbrīvošanu.

Ukrainas prezidenta administrācija skaidroja, ka lēmums par Cemaha izdošanu bija labi pārdomāts, bet Cemaha izslēgšana no saraksta automātiski nozīmētu, ka Krievija pārtrauc sarunas par gūstekņu apmaiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!