Foto: AFP/Scanpix
Krievijā gandrīz 300 Tadžikistānas pilsoņi par valsts likumu pārkāpšanu atrodas centros, kas izveidoti to ārvalstu pilsoņu izmitināšanai, kuri gaida izraidīšanu un dzimteni, piektdien paziņoja Krievijas Federālā migrācijas dienesta preses sekretāre Zaļina Korņilova.

"297 Tadžikistānas pilsoņi, kas pēc tiesas sprieduma tiks izraidīti no Krievijas teritorijas, atrodas ārvalstu pilsoņu pagaidu aizturēšanas centros,. Palicis vien atrisināt tehniskos jautājumus," viņa teica.

Krievijas Federālais migrācijas dienests piektdien paziņoja, ka jau tuvākajā laikā no Krievijas tiks izraidīti apmēram 100 nelegālie imigranti no Tadžikistānas, atbildot uz Krievijas lidotāja notiesāšanu šajā Vidusāzijas valstī.

Jau ziņots, ka Tadžikistānas dienvidu Hatlonas apgabala tiesa otrdien piesprieda astoņu ar pusi gadus ilgu cietumsodu Krievijas aviokompānijas "Rolkan Investments" lidmašīnu pilotiem Igaunijas lidotājam Aleksejam Rudenko un Krievijas lidotājam Vladimiram Sadovņičijam, atzīstot viņus par vainīgiem starptautisko gaisa satiksmes noteikumu pārkāpumā, valsts robežas nelikumīgā šķērsošanā un kontrabandā. 

Maskava ir paziņojusi, ka veiks atbildes pasākumus pēc tās lidotāja notiesāšanas Tadžikistānā. Ceturtdienas vakarā tika ziņots, ka viesstrādniekiem no Tadžikistānas ir radušās problēmas atļauju saņemšanā darbam Krievijā.

Krievijā no Tadžikistānas imigrējušie cilvēki nosoda šādu Krievijas vēršanos pret viesstrādniekiem.

"Es to uzskatu par rupju starptautisko normu pārkāpumu cilvēktiesību jomā," sacīja Krievijas Migrantu federācijas prezidents Madžunders Muhammads Amins. "Mēs atbalstām pasākumus lidotāja aizstāvībai, bet kāds tam sakars ar migrantiem? Kāpēc viņus pazemot un neizsniegt legālas darba atļaujas?" jautāja Amins.

"Ja pārstās izsniegt darba atļaujas, tad vairāki desmiti tūkstoši cilvēku nelegāli klaiņos pa Krieviju. Tas nav izdevīgi ne sabiedrībai, ne valstij. Viņus izraidīs par nodokļu maksātāju naudu," sacīja federācijas prezidents.

"Visi migranti ir par to, lai Krievijas lidotājs atgrieztos mājās. Parastie migranti nenodarbojas ne ar kādu politiku," teica Amins.

Viņš informēja, ka Krievijā ir no 1,3 līdz 1,7 miljoniem darba migrantu no Tadžikistānas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!