Foto: Reuters/Scanpix

Velosipēdu trūkuma dēļ ceturtdien dramatiski samazinājusies Tuvo Austrumu migrantu plūsma, kas Eiropā mēģina iekļūt pa maršrutu caur Krievijas arktisko daļu, vēsta aģentūra "Reuters".

Cilvēki, kas no Krievijas vēlas iekļūt un lūgt patvērumu Norvēģijā, šim nolūkam bieži izmanto velosipēdus, jo robežas šķērsošana kājāmgājējiem nav atļauta, bet automašīnu vadītājiem, kas uzņem ceļotājus bez atbilstošiem dokumentiem, draud sods.

Pēdējās nedēļās ir dramatiski palielinājušās ļaužu masas, kas iekļūšanai Eiropā izmanto šo maršrutu, jo vairākas Dienvideiropas valstis, kur pūļiem ierodas migranti, tostarp no kara bēgoši sīrieši, ir krietni ierobežojušas iespējas iekļūt savās teritorijās.

Migranti, kas vēlas lūgt patvērumu turīgajā Norvēģijā, pulcējas robežpunktam tuvākajā pilsētiņā - Ņikeļā, aģentūrai pastāstīja vārdā neminēts avots, kurš ir saistīts ar migrantu plūsmu šajā apkārtnē.

Foto: Reuters/Scanpix

"Te ir vairāk nekā 500 sīriešu. Viņi turpina plūst uz Ņikeļu," aģentūra citē avotu. "Vietējos veikalos divriteņi ir izpirkti. Ne taksometri ne autobusi sīriešus uz Norvēģiju nevedīs, jo viņiem nav derīgu vīzu un vadītājiem Norvēģijā uzliks sodu un atņems atļaujas strādāt starptautiskos maršrutos," skaidro avots.

Migranti Ņikeļā, kur gaisa temperatūra pašlaik ir ap nulle grādiem, ir apmetušies viesnīcās un kopmītnēs. Daži mēģinājuši robežu šķērsot ne caur robežpārejas punktu, bet tikušu noķerti.

Arktikas maršruts ir garāks ceļš iekļūšanai Eiropā, salīdzinot ar Vidusjūras šķērsošanu, bet migranti, kas izvēlas ceļu caur Krieviju, uzskata to par drošāku, skaidro "Reuters". Šogad Norvēģijā tā iekļuvuši aptuveni 1200 migranti un bēgļi, kamēr pērn tie bija vien daži desmiti, oktobrī paziņoja Norvēģijas valdība.

Foto: Reuters/Scanpix

Amatpersonas atklāj, ka daudziem sīriešiem ir Krievijas biznesa un studiju vīzas. Viņi ceļojot caur Maskavu uz Murmansku un Ņikeļu, kurā dzīvo aptuveni 12 000 cilvēku.

Tad viņi iegādājas velosipēdus, iekrauj tos taksometros un dodas uz robežu. Pirms robežas migranti pārsēžas uz velosipēdiem un nobrauc nelielo gabaliņu, lai iekļūtu Norvēģijā, kur velosipēdi tiek pamesti.

Vēstīts, ka ES piedzīvo lielāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara beigām.

Galvenokārt ieceļotāji ir sīrieši, kas bēg no kara savā valstī, bet tāpat Eiropā ierodas eritrejieši, afgāņi un citu valstu iedzīvotāji, kas bēg no vardarbības un nabadzības.

Lieli bēgļu pūļi ir ieradušies Grieķijā ar laivām no Turcijas, lai tālāk mērotu ceļu caur Maķedonijai, Serbijai un Ungārijai, un nonāktu Austrijā vai Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!