Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV īpašais sūtnis Haiti Daniels Futs atkāpies no sava amata, šādā veidā protestējot pret pie ASV-Meksikas robežas sapulcējušos haitiešu migrantu deportēšanu, raksta "Al Jazeera".

"Es nebūšu saistīts ar Amerikas Savienoto Valstu necilvēcīgo, neproduktīvo lēmumu deportēt uz Haiti tūkstošiem Haiti bēgļu un nelegālo imigrantu," sacīja Futs.

Haiti ir “valsts, kurā amerikāņu ierēdņi atrodas drošā vietā, jo draud briesmas, kuras rada bandas, kas kontrolē ikdienas dzīvi”, un ASV politika ir “dziļi kļūdaina”, rakstīja Futs.

Haiti nonākusi plašu sociālekonomisku, kā arī politisku problēmu varā. Valsti plosījušas dabas katastrofas, savukārt jūlijā tika veikts atentāts pret prezidentu Džovanelu Moizu.

15 000 Haiti migrantu bija pulcējušies abās ASV robežas ar Meksiku pusēs Delrio, Teksasas štatā. Ceturtdien Iekšējās drošības departamenta amatpersonas paziņoja, ka līdz šim dzimtenē atgriezti 1400 migranti.

"Sabrukusī" Haiti valsts "nespēj nodrošināt drošību vai pamatpakalpojumus, un vairāk bēgļu veicinās turpmāku izmisumu un noziedzību", Futs rakstīja atkāpšanās vēstulē, sūdzoties, ka ASV Valsts departamenta augstākās amatpersonas ir noraidījušas vai ignorējušas viņa ieteikumus.

Atbildot uz Futa paziņojumu, ASV Valsts departaments pauda nožēlu par diplomāta lēmumu, un aizstāvēja prezidenta Džo Baidena administrācijas politiku. Valsts departaments norādīja, ka Futa izteikumi par to, ka Vašingtona neesot ieklausījusies viņa priekšlikumos neesot patiesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!