Pēc divu dienu darbības apturēšanas migrantu pūļu dēļ, ceturtdien durvis atkal vaļā vērusi Budapeštas galvenā dzelzceļa stacija, tomēr vilcieni uz Rietumeiropu joprojām nekursē, vēsta raidsabiedrība BBC.

Paziņojumā norādīts, ka vilcieni uz Vakareiropu apturēti uz "nenoteiktu laiku". Tikmēr Ungārijas premjers Viktors Orbans paziņoja, ka neviens migrants nedrīkst pamest valsti nereģistrējies.

Migranti, kuri lielā daudzumā iekļūst Grieķijā un caur Balkānu valstīm sasniedz Ungāriju, vairumā gadījumi cer nokļūt turīgākās Eiropas valstīs, galvenokārt Vācijā.

Ungārijas policija otrdien un trešdien bloķēja migrantu pūļu iekļūšanu vilcienos. Izcēlās arī iebraucēju protesti un sadursmes ar policiju.

Daudzi migranti, no kuriem lielu daļu veido Sīrijas bēgļi, nopirka vilciena biļetes, kad Ungārijas varasiestādes īsu brīdi šķietami atmeta pūles reģistrēt visus ieceļotājus, atļaujot tiem sēsties vilcienos uz Vīni un Dienvidvāciju.

Eiropas Savienības (ES) noteikumi atbildību par patvēruma meklētājiem uzliek valstij, kurā tie ir ieradušies vispirms.

Eiropā ieceļojošo migrantu skaits ar 107 500 iebraukušiem cilvēkiem jūlijā ir sasniedzis rekordu. Vācija šogad plāno uzņemt 800 000 migrantu – četras reizes vairāk par iepriekšējo gadu.

Straujais migrantu pieplūdums ir radījis spriedzi un nesaskaņas starp dalībvalstīm par ES migrācijas politiku. Trešdien Vācija, Itālija un Francija aicināja bēgļus "godīgi sadalīt" starp visām ES valstīm.

Itālija un Grieķija sūdzas, ka tās nespēj tik galā ar milzīgo migrantu pieplūdumu. Kamēr Vācija ir piekritusi uzņemt lielu ieceļotāju skaitu, citas valstis tam nav gatavas.

Migrantu krīzes cilvēcisko traģēdiju ilustrē 12 migrantu noslīkšana trešdien pie Turcijas krastiem. Sociālos tīklus ir aplidojusi fotogrāfija ar krastā izskalota trīsgadīga zēna mirušo ķermeni, kurš gājis bojā kopā ar savu māti un piecus gadus veco brāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!