Ungārijas policija trešdien pret nelegālajiem imigrantiem raidīja asaru gāzi, lai neļautu 200 iebraucējiem pamest galveno šīs Eiropas Savienības (ES) valsts bēgļu pieņemšanas centru Roskē, pavēstīja policijas pārstāvis Sabolčs Senti.

Imigranti nav ļāvuši noņemt viņiem pirkstu nospiedumus un gribējuši patvaļīgi pamest Roskes dokumentēšanas centru. "Policija cenšas nomierināt situāciju, bet imigranti turpina kliegt," sacīja amatpersona.

Imigranti gribējuši pamest centru, parādoties ziņām, ka Vācija atvieglojusi patvēruma piešķiršanas nosacījumus cilvēkiem, kas bēg no Sīrijas pilsoņkara, skaidroja cits varasiestāžu pārstāvis.

Otrdien no Serbijas Ungārijā netālu no Roskes ieradušies vairāk nekā 2500 nelegālo imigrantu, kas vienas dienas laikā ir nepieredzēti liels skaits.

Vairums nelegālo imigrantu ir no Sīrijas, Afganistānas un Pakistānas, viņu vidū ir vairāk nekā 500 nepilngadīgo.

Šie cilvēki ir daļa no tiem 7000 nelegālo imigrantu, kurus pagājušajā nedēļā uz savas robežas apturēja Maķedonija, izsludinot ārkārtas stāvokli un slēdzot robežu.

Līdz šim šogad Ungārija jau reģistrējusi vairāk nekā 100 000 patvēruma meklētāju, kas ir vismaz divreiz vairāk nekā pērn. 2012.gadā Ungārijā tika reģistrēti tikai 2000 patvēruma meklētāji.

Nelegālo imigrantu skaits, kas ierodas Ungārijā, augustā pieaudzis līdz apmēram 1500 cilvēkiem dienā.

Ungārijas konservatīvā valdība sākusi celt dzeloņstiepļu žogu uz robežas ar Serbiju, lai pilnībā to noslēgtu. Žogu plānots pilnībā pabeigt līdz 31.augustam.

Bēgļi ieradušies Ungārijā caur Roski, kur robežu šķērso vilciena sliedes un kas ir viena no nedaudzajām vietām, kur žogs vēl nav uzcelts.

Foto: Reuters/Scanpix

Žogs ir viens no Ungārijas valdības stingrajiem pasākumiem nelegālās imigrācijas ierobežošanai. Tā noteikusi arī sodus par nelikumīgu robežas šķērsošanu un plāno slēgt pagaidu bēgļu nometnes.

Ungārija ir pievilcīga arī ar to, ka atšķirībā no citām šī reģiona valstīm - Horvātijas, Bulgārijas un Rumānijas - tā ietilpst Šengenas zonā, kas tālāko imigrantu pārvietošanos padara vienkāršāku.

Ungārijas labējā valdība premjerministra Viktora Orbana vadībā cenšas mazināt bēgļu pieplūdumu un līdzās robežai būvē nožogojumu.

Dzeloņstiepļu žogs uz robežas ar Serbiju tiks pabeigts pirmdien. Robežas nostiprināšanas darbi turpināsies ar četrus metrus augsta žoga būvniecību līdzās dzeloņstiepļu žogam.

Trešdien Ungārijas policijas priekšnieks Karoli Paps sacīja, ka, sākot ar septembri, līdzās robežai ar Serbiju patrulēs vairāk nekā 2000 policistu.

Policijas papildspēki, kas tiek dēvēti par "robežas medniekiem", darbosies līdzās 1000 vīru lielajiem regulārajam policijas spēkiem, kas jau tagad ir nodarbināti robežpārkāpēju pārtveršanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!